Bjergløve

Mountain Lion videnskabelig klassifikation

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Kødædende
Familie
Felidae
Slægt
Puma
Videnskabeligt navn
felis concolor

Mountain Lion Conservation Status:

Mindste bekymring

Mountain Lion Sted:

Mellemamerika
Nordamerika
Sydamerika

Mountain Lion Fakta

Hovedbytte
Deer, Elk, Beavers
Kuldstørrelse
3
Habitat
Skov og bjergrige regioner
Rovdyr
Menneske, Grizzly Bear
Kost
Kødædende
Levevis
  • Ensom
Favorit mad
Hjort
Type
Pattedyr
Oprindelse
3
Slogan
Har ingen rigtige naturlige rovdyr!

Mountain Lion Fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Sort
Hudtype
Pels
Tophastighed
30 mph
Levetid
10-20 år
Vægt
29-90 kg (64-198 kg)

'Kan hoppe til højden af ​​en to-etagers bygning!'

Bjergløven er en stor, brunfarvet katteart, der er hjemmehørende i Nordamerika, Mellemamerika og Sydamerika. I USA bor disse katte primært i vestlige stater og Florida. Bjergløver trives også i mange levesteder, også kaldet cougar, puma, catamount og panter. De lever i flere geografiske områder end noget andet pattedyr på den vestlige halvkugle, foruden mennesker.



Mountain Lion Top Fakta

  • Græd som huskatte:Bjergløver brøler ikke, men bruger i stedet et særskilt bjergløveskrig, knurren, hvæs, miav og purr
  • Ændring af øjenfarve:Unger fødes med blå øjne, der skifter til gule efter 16 måneders alderen
  • Ensomt liv:Disse løver foretrækker at bo alene på omkring 30 kvadratkilometer territorium
  • Hurtige løbere:De kan køre med hastigheder op til 50 miles i timen

Mountain Lion videnskabeligt navn

Bjergløvens videnskabelige navn erPuma concolor, fra det spanske ord puma af latinsk oprindelse. Navnet oversættes til 'bjergløve' på spansk, fransk, tysk og andre latinbaserede sprog. Den store kats fylum erChordata, i klassenMammalia, ordreKødædende, familieFelidaeog slægtPuma. Tidlige spanske opdagelsesrejsende i Amerika kaldte katten 'leon', hvilket betyder løve og 'gato monte, der betyder bjergkat. Inkaer kaldte det 'puma', mens tidlige sydamerikanske indianere kaldte det 'cuguacuarana', hvorfra ordet 'cougar' kommer. De fleste forskere foretrækker at kalde disse katte 'pumas'. Disse katte har omkring 40 navne på det engelske sprog, herunder panter, puma, cougar, catamount, maler, bjergskrummer, rød tiger, mexicansk løve og amerikansk løve. Seks underarter lever i Nordamerika, Mellemamerika, det østlige Sydamerika, det nordlige Sydamerika, det centrale Sydamerika og det sydlige Sydamerika.



Mountain Lion Udseende & Adfærd

Disse rovdyr ligner meget store korthårede huskatte. De har små hoveder med korte ansigter. Ørene er afrundede og små. Deres kroppe er lange og slanke med lange halse og haler. Puma-ben er kraftfulde, velegnet til hurtig hastighedsforøgelse og lavet til at sprænge. Kattens tænder griber deres bytte, rive og skære kødet.

Den gennemsnitlige bjergløve ​​spænder fra omkring 3'3 ″ i længden til omkring 5'5 ″. Men med deres haler måler nogle hanner så længe som 9 meter og hunner op til 7 meter. Kattene står mellem to fødder og 2'6 ″ fra jorden til deres skuldre. I voksenalderen vejer kvinder fra 80 til 100 pund og mænd fra 125 til 160 pund. Bjergløvefarve i USA er mest solbrun. I hele Amerika spænder deres farve fra en gulbrun farve til en blålig grå. Deres maver, indvendige ben og struber er altid lysere i farve med deres næser og haler med sorte eller mørke kanter. Babyer fødes med pletter til at camouflere dem i naturen. Disse pletter falmer omkring seks måneder. Deres blå øjne skifter også til gule i en alder af 16 måneder.



Bjergløver er ensomme af natur. De deler undertiden territorium med en anden puma, men foretrækker en rækkevidde på 30 kvadratkilometer for at kalde deres egen. Nogle bjergløver har et område på op til 125 kvadrat miles. De bor i habitater af enhver art på den vestlige halvkugle, fra bjergrige regioner til sumpene i Florida. Mennesker ser sjældent bjergløver, da disse dyr foretrækker at forblive skjulte. Men de er snigende skabninger, der forfølger deres bytte. Pumas er meget intelligente. De undgår mennesker, når det er muligt.

Bjergløver er øverst i fødekæden. De holder hjortepopulationer i balance og hjælper endda med at reducere antallet af køretøjsulykker, der involverer hjorte. Selvom brune bjørne dræber og spiser bjergløver, vinder løverne undertiden i kampe mod disse kæmpe bjørne. Mennesker og husdyr skal passe på bjergløver, når vi krydser deres levesteder. Puma undgår mennesker, når det er muligt. Men nogle gange krydser deres stier på vandrestier eller ude i ørkenen.

Mountain Lion Habitat

Bjergløver lever over hele Amerika, fra Yukon i Canada til Sydamerikas subtropik. Intet andet amerikansk pattedyr undtagen mennesker spænder over et så bredt landområde. De kan leve i næsten enhver form for habitat, såsom bjerge, vådområder, skove og ørkener, også fra havoverflade til de højeste snedækkede bjergtoppe. Selvom de foretrækker 14 vestlige stater i USA, findes puma i USA også i ringe antal i Florida. Disse katte strejfer også så langt fra de nordøstlige stater fra tid til anden. Bjergløver lever i områder med tæt buskværk, underskov og andet planteliv til dækning. Hvis de føler sig truet, forlader de området. Den gennemsnitlige levetid for en vild bjergløve ​​er omkring ti år. Men i zoologiske haver lever mange i 20 år eller mere. På grund af sportsjagt i nogle regioner lever kattene i disse områder kun omkring fem år.



I hele deres levetid foretrækker bjergløver at bo alene. Kun for parring og forældre bryder de denne regel. De markerer deres territorium ved at tisse på bunker af blade, fyrrenåle eller græs og klo træer. Dette beder andre løver om at holde sig væk. Hvis en anden løve krydser ind i territoriet, vil de to kæmpe til deres død, hvis det er nødvendigt. Kattenes pelsfarve varierer fra region til region. Hvor de bor bestemmer denne farve. Med evnen til at blande sig i deres omgivelser byder bjergløver let på rådyr og små pattedyr.

De spiser prærieulve, vaskebjørne, kaniner og porcupine. For at bevare deres dræbte bytte og beskytte det mod aasfiskere begraver de det og vender tilbage for at fodre det i flere dage. Bjergløvs store bagben har større muskelmasse end deres forben. Dette giver dem mulighed for at hoppe op til 18 fod i et træ og 20 fod op eller ned ad en bakke. De løber meget hurtigt, med deres fleksible rygsøjle, der giver dem mulighed for at ændre retning og bevæge sig hurtigt rundt om forhindringer. Deres store poter holder dem stabile med skarpe kløer til forsvar og angribende bytte. Skarpt syn hjælper dem med at finde deres bytte.

Rovdyr og trusler

De største trusler mod bjergløver er mennesker. Disse katte er apex-rovdyr nær toppen af ​​fødekæden. De bliver undertiden dræbt af brunbjørn eller som en del af territoriumskampe med andre bjergløver. Bjergløver levede engang fra østkysten af ​​Amerika til vestkysten. Men folk frygtede de store katte og troede, at de var rovdyr af husdyr. Så i 1940'erne betalte mange stater bounties for drab på løverne. Hver skind bragte en gang en belønning på $ 25 til $ 35. Dette reducerede deres antal langt, hvilket begrænsede kattepopulationen hovedsageligt til vestkysten og et lille antal i Florida. På trods af gældende love for at beskytte dem i mange dele af USA, fanger nogle mennesker stadig ulovligt, forgifter og skyder løverne på syne. Jagt er stadig lovlig i en eller anden form i mange stater, såsom Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Colorado, New Mexico, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Nevada, Arizona, Texas, Washington og Oregon.

Mountain Lion Reproduktion, babyer og levetid

Bjergløvehunner kan parre sig med flere hanner i en reproduktiv sæson, kaldet estrus. Typisk foretrækker kvinden at parre sig med en mand fra et overlappende område. De tre til ti dage i en parringsperiode er den eneste gang mennesker ser mænd og kvinder sammen. Ellers forbliver de ensomme dyr og undgår kontakt. For både kvinder og mænd forekommer seksuel modenhed omkring en til 2,5 år gammel.

Kvinder forsøger ikke at reproducere, før de har etableret deres eget territorium. Kvinder med unger flytter fra et sted på deres territorium til et andet hvert par uger. Dette hjælper hende med at beskytte ungerne mod roaming hanner og andre rovdyr. Parring sker hele året, når kvinden er i østrus. Men de fleste kuld er født i de varme sommermåneder, især juli til september. Kvinder producerer i gennemsnit et kuld hvert 1,5 til to år. Men hvis hun mister et kuld, kommer hun hurtigt ind i østrus igen. Drægtighed, også kaldet graviditet, for en bjergløve ​​er cirka 90 dage. Drægtigheden for en bjergløve ​​er kort sammenlignet med andre store landdyr. Men det kan sammenlignes tæt med andre løver og deres små fætre, huskatte.

  • Menneske: 270 dage
  • Brunbjørn: 215 dage
  • Giraf: 430 dage
  • Afrikansk løve: 110 dage
  • Huskat: 58 til 67 dage
  • Bjergløve: 90 dage

De fleste kuld inkluderer to til tre plettede, blåøjede unger, undertiden kaldet killinger. Nogle gange fødes kun en eller så mange som fire. Ved seks måneders alder er pelsen skiftet til en lysebrun, pletfri pels som voksne. Deres blå øjne skifter til gule i en alder af 16 måneder. Killinger sygeplejerske i tre måneder. De begynder at spise et kød halvanden måned og spiser derefter kød udelukkende efter fravænning. Da de vokser i deres voksne frakker efter seks måneder, begynder de at jage med deres mor. Babyer plejes af deres mor indtil en til to år, når ungerne skal strejke alene. Hvor der jages, som i amerikanske stater, der tillader en vis jagt på bjergløver, er den gennemsnitlige levetid for en af ​​disse katte omkring fem år. Efterladt at leve en naturlig levetid i naturen, de fleste lever omkring 13 år. Den gennemsnitlige levetid for disse store katte i zoologiske haver er omkring 19 år, selvom nogle lever ud over 20.

Mountain Lion Population

Fra og med 2015 er den eksisterende befolkning på bjergløver opført som faldende på grund af faldende habitat, men stabil. Samlet set er arten ikke truet. Dette er med et par undtagelser, herunder underarterne i Florida panthers og den nu uddøde østlige puma. Den østlige puma blev erklæret officielt uddød i 2011 af US Fish & Wildlife Service. I Florida er der kun 160 pantere tilbage. Et af de største problemer med bevarelse af bjergløve ​​er manglen på klare løvtællinger i de sidste årtier. Stater og andre lande arbejder nu på at etablere klare optællinger, såsom i Californien. Men tusinder af disse katte er kendt for at eksistere i USA såvel som i hele Mellemamerika, Canada og Sydamerika. I Californien har Fish and Wildlife's Wildlife Investigations Laboratory sat sig som mål at kende et nøjagtigt antal statslige bjergløver inden 2022.

Se alle 40 dyr, der starter med M

Interessante Artikler