Mountain Gorilla

Mountain Gorilla Scientific Classification

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Primater
Familie
Hominidae
Slægt
Gorilla
Videnskabeligt navn
Gorilla Berengei Berengei

Mountain Gorilla Conservation Status:

Truet

Mountain Gorilla Sted:

Afrika

Mountain Gorilla Fakta

Hovedbytte
Blade, frø, urter
Habitat
Tropisk skov og jungler i bjergrige områder
Rovdyr
Menneske, Leopard
Kost
Omnivore
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Social
Favorit mad
Blade
Type
Pattedyr
Slogan
Isolerede befolkninger findes i bjergene!

Mountain Gorilla Fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Grå
  • Sort
Hudtype
Hår
Tophastighed
25 mph
Levetid
35-50 år
Vægt
204-227 kg (450-500 kg)

Den store, men blide, hårde, men medfølende, bjerggorillaen er en interessant kontrast til ekstremer.



Disse store tunge giganter ligger dybt inde i skyerne i det centrale Afrika. Bjerggorillaer udviser en ivrig intelligens og rig følelsesmæssigt og socialt liv. Som en af ​​menneskehedens nærmeste levende slægtninge tilbyder de et fascinerende indblik i vores egen udvikling og udvikling. På trods af deres fredelige eksistens er bjerggorillaer imidlertid nu truet af menneskelig indgreb og klimaændringer.



Mountain Gorilla Fakta

  • Baseret på en måling af genomstørrelse deler gorillaer omkring 98,4 procent af det samme DNA med mennesker. Dette er kun lidt lavere end 98,7 procent ligheder mellem chimpanser og mennesker.
  • Individuelle bjerggorillaer kan identificeres ved deres næses form og mønstre, ligesom mennesker kan identificeres ved deres fingeraftryk. Ingen to gorillaer deler nøjagtigt de samme mønstre.
  • På grund af sølvstriben af ​​hår langs ryggen af ​​voksne bjerggorillaer er de også almindeligt kendt som silverbacks.
  • Babybjerggorillaer klamrer sig til deres mor i de første to eller tre år af sit liv.
  • Duft er et vigtigt aspekt af gorilla-kommunikation. Lugt kan signalere trusler i nærheden fra rovdyr eller reproduktiv tilgængelighed af kvinder.

Mountain Gorilla Scientific Name

Det videnskabelige navn på bjerggorillaen erGorilla beringei beringei. Det er faktisk en af ​​to underarter af østlige gorilla - den anden er østlig lavlandsgorilla eller Grauer's gorilla. Selvom den samme art er adskilt af geografiske præferencer og har tendens til ikke at krydse hinanden.

Den nærmest beslægtede levende art er vestlig gorilla . Det blev engang klassificeret som en tredje underart inden for den østlige gorilla-gruppe, men genetisk analyse afslørede nok af en forskel til at retfærdiggøre en separat artsbetegnelse.

Bjerggorillaen tilhører den samme familie,Hominidae, som chimpanser , orangutanger og mennesker , hvilket gør det til en noget fjern fætter for os. Selv om det er vanskeligt at angive en nøjagtig dato, syntes de almindelige forfædre til mennesker og gorillaer at have splittet sig for omkring ni til ti millioner år siden. Dette er den omtrentlige tid, hvor gorillaen og menneskelige evolutionære slægter divergerede.

Mountain Gorilla Udseende

Bjerggorillaen er en stor, burly primat med lange arme, en flad næse, et langstrakt, næsten kegleformet hoved og en stor, hævet mave. Dens hår er næsten helt sort eller brunlig i farve, men ældre hanner har også en sølv eller hvid stribe, der løber langs ryggen. Fødder, hænder, ansigt og bryster er helt skaldede.

Sammenlignet med de nært beslægtede østlige lavlandsunderarter har bjerggorillaen længere hår, kortere arme og en større fysik. Dette gør dem i stand til at leve under koldere forhold, der undertiden falder til under frysepunktet om natten.

Den typiske bjerggorilla er omkring fire til seks meter høj, når den står på sine to ben. Dette handler om størrelsen på en typisk person. På grund af deres massive bulk kan de dog veje 300 til 500 pund. En mandlig gorilla er typisk større end en kvinde og vejer op til dobbelt så meget. Alt i alt er bjerggorillaen den næststørste primat i verden bag kun den nært beslægtede østlige lavlandsgorilla.



bjerggorilla (Gorilla beringei beringei) ansigt af bjerggorilla i pensel

Mountain Gorilla Behavior

Bjerggorillaen har en unik bevægelsesmetode kendt som knokegang. Det betyder, at den går rundt på alle fire lemmer med knoene krøllet op på jorden. Det er dog også i stand til at gå på to ben i en begrænset periode. Dens hænder er meget behændige og i stand til at gribe, rive og trække med en præcision, som kun mennesker overskrider.

Ligesom andre store aber anses bjerggorillaen for at være en af ​​de mest intelligente skabninger på planeten. Det menes, at de er i stand til selvrefleksion, værktøjsbrug og omhyggelig planlægning. Intensive undersøgelser af fangede gorillaer som velkendte 'Koko' har afsløret, at enkeltpersoner kan forstå og implementere tegnsprog med en vis færdighed. De er også meget sociale væsner, der kan grine, sørge og udvikle stærke tilknytninger til andre. Deres sociale adfærd er kompleks og sofistikeret. Pleje er et vigtigt aspekt af social binding. Ikke alene holder det gorillaerne fri for snavs og parasitter, men det styrker også vigtige relationer inden for den større gruppe.

Gorillaer lever i små grupper kaldet en gruppe, der undertiden kan overstige 20 personer. Disse grupper består af en enkelt dominerende mand, et antal hunner og de unge afkom. Den dominerende mand er en ældre voksen, der giver organisation og beskyttelse til alle medlemmerne. Han har næsten eksklusive avlsrettigheder med hunnerne. Denne avlskonfiguration er kendt som et harem. Nogle gange kan et par yngre hanner (normalt søn eller brødre til lederen) ledsage gruppen, men de er underordnede den dominerende mand. Underordnede mænd er mere tilbøjelige til at sprede sig fra troppen, hvis de ikke kan opnå reproduktionssucces. De kan gå af sig selv eller danne midlertidige alle mandlige bachelorgrupper.

Gorillaer har en temmelig rolig og blød personlighed det meste af tiden, men hvis de opfatter en trussel, kan mændene blive ret aggressive ved at dunkle brystet og lave et skræmmende brøl. For at formidle deres komplekse ønsker og følelser har bjerggorillaerne omkring 25 forskellige typer vokaliseringer, der udtrykker alt fra alarm til nysgerrighed. Og ligesom mennesker hjælper kropsholdning og øjenkontakt med at lette kommunikationen.

Gorillaen er en stort set jordisk skabning, der holder fast i landet, men den har en begrænset evne til at klatre i træer, der understøtter dens vægt. På grund af deres mindre størrelse er unge gorillaer noget dygtige træklatrere. Både voksne og børn kan sove i reder på jorden eller i træerne. Bjerggorillaen er mest aktiv om dagen og sover om natten. Det har også intermitterende pauser i løbet af dagen for hvile og spilletid. Alt i alt kan hele rækkevidden af ​​en enkelt gruppe omfatte op til 16 kvadrat miles.

Mountain Gorilla Habitat

Bjerggorillaen beboer et meget smalt område inden for det centrale Afrika. De vigtigste befolkningscentre findes i Mgahinga Gorilla National Park og Bwindi Impenetrable National Park i Uganda samt Volcanoes National Park i Rwanda og Virunga National Park i Den Demokratiske Republik Congo. Som navnet antyder, foretrækker underarten de skovklædte regioner i bjerghabitater mellem 8.000 og 13.000 fod op. Deres mest almindelige levesteder inkluderer regnskoven, bambusskoven, subalpine græsarealer og blandede skove.

Mountain Gorilla Diet

Bjerggorillaer fest på flere forskellige velsmagende vegetationer, herunder rødder, frugt, blomster, blade og træbark. Selvom de stort set er planteædende, har de været kendt for at spise insekter hvis der ikke er andre fødevaremuligheder. Den nøjagtige kostsammensætning afhænger af de forskellige lokale planter og træer, der er tilgængelige.

Gorillaerne bruger omkring en fjerdedel af deres dag på at gumle op til 75 pund mad. Med deres lange tarme og unikke molarer er de specielt tilpasset til at spise og nedbryde plantemateriale. Gorillaer spiller også en vigtig rolle i spredning af frø rundt i miljøet.



Mountain Gorilla Predators and Threats

På grund af sin store størrelse og styrke har bjerggorillaen få naturlige rovdyr i naturen. Kun store dyr som f.eks leoparder og krokodiller har været kendt for rutinemæssigt at dræbe enlige gorillaer, især gorillabørn og babyer. Intet rovdyr er dog hårdt nok til at påtage sig en hel samlet tropp.

Med få naturlige rovdyr har den største trussel mod deres overlevelse været menneskelig aktivitet, herunder krigsførelse, ulovlig jagt og tab af levesteder fra minedrift, landbrug og industri. En type landbrugspraksis kendt som skråstreg og brænding, hvor landmænd rydder jord ved at brænde væksten væk, er særligt skadelig for bjerggorillas levested. Og fordi mennesker og gorillaer er så ens, er det ikke ualmindeligt, at sygdomme springer mellem arter i øjeblikke af tæt kontakt. Klimaændringer vil yderligere forværre truslen om et skiftende miljø, som gorillaen skal tilpasse sig.

På grund af den skrøbelige sociale organisering af bjerggorillaerne kan den ledende mands død have en dybtgående effekt på gruppen og opklare hele den sociale struktur. Hvis der ikke er nogen passende erstatning for en leder med det samme, kan gruppen splittes permanent.

Mountain Gorilla Reproduktion, babyer og levetid

Gorilla-reproduktion deler mange aspekter til fælles med menneskelig reproduktion. Kvinder har den samme ni-måneders svangerskabsperiode. De har tendens til kun at føde et enkelt barn ad gangen. Og de kan parre hele året rundt i stedet for en bestemt sæson. I modsætning til mennesker kan gorillaer dog kun føde en gang i flere år på grund af afkomets længere udviklingstid og stress på moderens krop.

Sammenlignet med en mere moden gorilla er den nyfødte overraskende lille. Det vejer kun omkring fire pund ud af livmoderen. Fra det øjeblik, den fødes, er en nyfødt næsten uadskillelig fra sin mor, som den vil holde fast i de første to eller tre år af sit liv. Det handler også om, hvor lang tid det tager at afvænne barnet også.

I det meste af sin resterende ungdomsår begynder en gorilla at lære værdifuld kommunikation og sociale færdigheder gennem hyppig spilletid såsom jagter og brydning. Sygepleje og pleje er moderens primære ansvar, men hele troppen deler en interesse i at opdrage barnet.

Mandlige gorillaer starter deres voksne liv med rent sort hår. Denne egenskab har givet dem navnet blackbacks. Imidlertid har de en tendens til at udvikle en sølvstribe af hår på ryggen og hofterne omkring 12 år. Disse hanner er kendt som silverbacks. De er meget beskyttende over for deres egen reproduktive succes. Hvis en kvinde og hendes spædbarn slutter sig til en ny gruppe, kan den dominerende mand muligvis dræbe barnet for at få kvinden til at opdrætte igen, så han kan begynde at producere sine egne børn.

Det tager typisk mindst et årti, før en person når fuld seksuel modenhed. I alt kan bjerggorillaen leve omkring 35 år i naturen, men der er dokumenteret levetider op til 50 år gamle.

Mountain Gorilla Population

Bjerggorillaer var engang noget udbredte over bjergene i det centrale Afrika, men befolkningstallet er faldet kraftigt siden det 20. århundrede. Der er cirka tusind bjerggorillaer tilbage i verden (og omkring 5.000 medlemmer i alt af de østlige gorillaarter). Halvdelen af ​​dem bor i Virungas skove.

Takket være omhyggelig bevaringsindsats har antallet af bjerggorillaer vist tegn på forbedring, efter at antallet faldt til kritisk truet niveauer. Det International Union for Conservation of Nature (IUCN) Rød liste viser dem nu som bare truet . De er dog konstant i fare for at miste terræn på grund af de indtrængende trusler.

Et mere stabilt politisk klima i regionen ville dramatisk forbedre udsigterne til underartens langsigtede overlevelse - og det samme ville forsøg på at stoppe menneskelig indgreb og krybskytteri i regionen. Afrikanske regeringer er begyndt at tage en mere aktiv rolle i bevarelsen af ​​deres oprindelige arter, hvilket giver dem håb om en mulig fremtid.

Se alle 40 dyr, der starter med M

Interessante Artikler