Ja

Yak videnskabelig klassifikation

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Artiodactyla
Familie
Bovidae
Slægt
Skov
Videnskabeligt navn
Bos Grunniens

Yak Conservation Status:

I nærheden af ​​truet

Yak-placering:

Asien
Eurasien

Yak-fakta

Hovedbytte
Græs, urter, mos
Unge navn
Kalv
Habitat
Alpine enge og åbne bakker
Rovdyr
Menneske, bjørne, ulve
Kost
Planteædere
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Flok
Favorit mad
Græs
Type
Pattedyr
Slogan
Der er kun få tilbage i naturen!

Yak fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Sort
  • hvid
Hudtype
Hår
Tophastighed
25 mph
Levetid
15-20 år
Vægt
300-1.000 kg (661-2.200 kg)

Yaks er stærkt bygget dyr med en robust ramme, der har langt, tykt hår.



De er hjemmehørende i Tibet og Kina, men findes også i Mongoliet, Nepal og Centralasien. Forskere mener, at Qiang-stammefolk tamede yakker for mindst 5.000 år siden, et krav understøttet af genetisk bevis. Imidlertid kan nogle tibetanske folk muligvis have tamme yakker så længe som 10.000 år siden. Indenlandske yaks er langt flere vilde og opdrættes for deres trækkraft til pløjning og tærskning, høj mælkeproduktion, kød, huder og pels.



Utrolige Yak fakta!

  • Indenlandsk yak, i modsætning til deres kolleger i naturen,laver ofte gryntelyde, der fører til kaldenavnet 'Den gryntende okse.'
  • De har tre gange lungekapaciteten hos køer og har flere og mindre røde blodlegemer, hvilket giver dem mulighed for at transportere ilt mere effektivt.
  • De kan modstå kølige temperaturer, der kan nå så lave som -40 grader Fahrenheit .
  • Yaks har problemertrives i lavere højderog bliver udsat for varmeudmattelse, når temperaturen er over 59 grader Fahrenheit.
  • Når en yak dør af naturlige årsager, finder dens knogler nyt liv som smykker og teltfastgørelser pr. Buddhistisk lære.

Yak videnskabeligt navn

Yak er medlemmer af kvægfamilien og er beslægtet med køer og bøffel , som alle sandsynligvis stammer fra aurochs , en uddød art af kvæg. Yaks splittede sig fra aurochs en gang mellem en million og fem millioner år siden. Forskere klassificerer de vilde (Bos mutus) og tamme yaks (Bos grunniens) som to forskellige arter. Det engelske ord yak stammer fra det tibetanske ord 'yag.' Begge arters videnskabelige navn henviser til de lyde eller manglen derpå, som disse dyr laver. Bos mutus betyder stum okse, mens Bos grunniens betyder grynt okse. De tilhører Bovidae, den samme familie som Asiatisk vandbøffel , den afrikanske bøffel og amerikaneren bison . Hovedforskellen mellem de to arter er størrelse med vilde hanner, der vejer op til to gange mere end deres indenlandske kolleger. Indenlandske yaks stammer fra de vilde arter.

Yak udseende og adfærd

Alle yakker har ens udseende, selvom, som tidligere nævnt, vilde yaks er større. Vilde yakker har generelt mørkere, sort til brunt hår, mens indenlandske arter har bredere farvevariationer, der inkluderer rustbrun og creme. Alle har varm, tæt pels, der hænger under deres mave og en uldne underfrakke, der dækker deres bryst, flanker og lår. De har klodsede rammer og robuste ben, der ender i afrundede, klovede hove. Deres faste horn bruges også til forsvar, så de kan bryde igennem sneen om vinteren for at finde mad begravet nedenunder. Både mænd og kvinder har en kort hals med en udtalt pukkel over skuldrene, selvom denne egenskab er mere udtalt hos mænd. De har haler, der er lange og ligner mere dem heste end af kabel.



Tamme yakker er mindre, da hanner generelt vejer 600 til 1100 pund, mens kvinder spænder fra 400 til 600 pund. Vilde hanner kan veje så meget som 2.200 pund. Højden af ​​huslige mænd varierer, men de er normalt top på 44 til 54 inches på manken, mens hunnerne er 41 til 46 inches på manken. Kvinder har fire patter med et yver, der er lille og behåret. Det samme kan siges om hanpungen. Størrelsen og den hårede belægning er beskyttelse mod kulde.

Vilde yakker lever i flokke på flere hundrede dyr, der primært består af hunner og deres unger med kun få hanner. De fleste mænd lever alene eller bor i mindre ungkarlsgrupper på ca. seks indtil lige før parringssæsonen, når de typisk vil slutte sig til den større besætning. De undgår generelt mennesker og kan flygte, skønt de kan blive aggressive, når de forsvarer unge, eller når de er i sporet, når mænd regelmæssigt kæmper indbyrdes for at skabe dominans. Typisk spormadfærd inkluderer ikke-voldelige skærme sammen med angreb som bølgning og skrabning af jorden med deres horn. Tyrer vil også gentagne gange oplade hinanden med hovedet sænket eller sparke med deres horn. Hannerne vælter ofte i tør jord under sporet og duftmærke med urin eller gødning.

To Yaks stående i græs nær søen i Tajik Mountains
Ja

Yak Habitat

Vilde yaks lever primært i det nordlige Tibet og den vestlige kinesiske provins Qinghai. Nogle befolkninger strækker sig ind i de sydligste dele af Xinjiang og Indien. Isolerede populationer af disse dyr er også spredt over hele Centralasien. Primære levesteder er de træløse højlandet i Centralasien mellem 9.800 og 18.000 fod i bjergmarker og plateauer. De findes almindeligvis i alpintundra med tykke græsser og sedges, der giver deres mad. Nogle flokke vandrer sæsonmæssigt på jagt efter mad. De spiser tidligt om morgenen og aftenen og bevæger sig ikke meget, sover ofte det meste af dagen. Under snestorm drejer disse dyr deres haler ind i stormene og kan forblive ubevægelige i timevis.



Ud over at blive opdrættet efter deres mælk, opdrættes indenlandske yaks til deres smør, som omdannes til po cha eller tibetansk smørte. Tibetanerne laver denne te ved at tilsætte yakmælk, smør og salt til sort te fra Pemagul for at fremstille den traditionelle drink, som styrker drikkere mod Himalaya-bjergene 'tynde, kolde luft. Te forbruges generelt af dem, der bor på plateauer over 17.000 fod.

Yaksmør spiller en central rolle i Butter Lamp Festival, der afholdes i den første måned af den tibetanske kalender i Lhasa. Munke tilbringer måneder med at skære skulpturer ud af yaksmør, mens lamper, der brænder smørret, ligger langs gaderne under festivalen.

Hver sommer kæmmer og behandler tibetanske nomader den bløde, dunede undercoat, som yakerne kaster på denne tid af året. Groft ydre hår forvandles til reb, telte og parykker. De indre kashmirlignende fibre omdannes til tekstiler, der er begyndt at konkurrere med traditionel kashmir, lavet af Himalaya gedehår.

Yak-gødning er det eneste brændstof på det høje tibetanske plateau, men brug af det udgør en biologisk fare, da det årligt producerer 1.000 tons sort kulstof, den næstledende årsag til global opvarmning.

Yak diæt

Yaks er planteædere, hvilket betyder at de kun spiser planter. De tilbringer meget tid på bjergmarker og græsser på græs og andre lavtliggende planter som sedges. Carex, Stipa og Kobresia er blandt deres yndlingsgræsser. De spiser også urter, vinterfedtbusk, mos og lav. Kvinder kan lide at græsse i højere skråninger end mænd, især hvis de har unger. De drikker ofte om sommeren og spiser sne om vinteren for at forblive hydreret. Ligesom køer har de to maver til effektivt at udvinde alle næringsstoffer ud af de planter, de spiser.

Yak-rovdyr og trusler

Selvom indenlandske yakker er rigelige, falder den globale befolkning i yaks og officielt opført som sårbar til udryddelse af Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen. I begyndelsen af ​​1900'erne vilde yakker blev jaget i vid udstrækning af tibetanske og mongolske hyrder og militærpersonale. Der henviser til, at der for kun 50 år siden strejfede op mod en million vilde yakker på det tibetanske plateau, kun omkring 10.000 tilbage i dag på grund af krydsning med køer , tab af habitat og krybskytterangreb fra mennesker. Ensomme mænd er særligt sårbare over for krybskytteri. Forstyrrelse af husdyr medfører sygdomme såvel som interbreeding.

Himalaya ulv er yakens naturlige rovdyr, selvom det i nogle områder er sne leoparder og brune bjørne har været kendt for at bytte unge eller svage yakker.

Yak-reproduktion, babyer og levetid

Kvinder kommer ind i østrus op til fire gange om året, men parring forekommer typisk i sensommeren, undertiden endda i september afhængigt af det lokale miljø. Drægtigheden varer mellem 257 og 270 dage, hvilket resulterer i fødslen af ​​en enkelt kalv i maj eller juni. Dobbeltfødsler er sjældne. Kvinder finder et afsondret sted at føde, men kommer snart sammen med flokken, da kalve generelt kan gå inden for 10 minutter efter fødslen. De fleste kvinder føder kun hvert andet år, selv om hyppigere fødsler kan forekomme, hvis der er rigeligt med mad. De begynder at føde omkring tre til fire år, med en høj fertilitet på cirka seks år.

Kalve fravænes et år gamle og bliver uafhængige kort derefter. Yaks har en levetid på ca. 20 til 25 år, selvom nogle vilde yakker kan have en kortere levetid.

Yak-befolkning

Indenlandske yaks er mellem 14 millioner og 15 millioner i Asien. Yak-ranching er også stigende i Nordamerika, hvor omkring 5.000 i øjeblikket bliver rejst i USA. De er traditionelt blevet brugt som pakkedyr til campingvogne såvel som til pløjning og tærskning. Yak-gødning er det eneste brændstof, der er tilgængeligt på den træløse tibetanske tundra. Så sent som i midten af ​​1800'erne strakte vilde yakker sig fra Baikal-søen i Sibirien til Ladakh-steppen i Indien. Den kinesiske Golden Yak, en truet underart af den vilde yak, har kun omkring 170 individer tilbage i naturen. Indien og Kina har officielt beskyttet vilde yakker, hvor sidstnævnte endda skaber specielle reserver, hvor mange flokke af den vilde befolkning er placeret.

Yaks i zoologisk have

De fleste zoologiske haver har kun plads til en type vilde kvægarter, så de vælger bøffel , bison eller yak. San Diego Zoo 'S Wildlife Park er en undtagelse, hvor besøgende kan se yak såvel som andre arter. San Diego Zoo har et omhyggeligt, dedikeret avlsprogram for truede arter, selvom de fleste zoologiske haver ikke gør det.

Se alle 3 dyr, der starter med Y

Interessante Artikler