Mandrill

Mandrill videnskabelig klassifikation

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Primater
Familie
Cercopithecidae
Slægt
Mandrillus
Videnskabeligt navn
Mandrillus sfinx

Mandrill Conservation Status:

I nærheden af ​​truet

Mandrill Sted:

Afrika

Mandrill Fakta

Hovedbytte
Frugt, rødder, insekter
Habitat
Tæt og kystnære tropiske skove
Rovdyr
Leopard, Eagles, Slanger
Kost
Omnivore
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Troop
Favorit mad
Frugt
Type
Pattedyr
Slogan
Karakteristisk farvede næser og rumpe!

Mandrill Fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Grå
  • Sort
  • hvid
Hudtype
Pels
Tophastighed
25 mph
Levetid
20-28 år
Vægt
11,5-30 kg (25-60 lbs)

'Mandrillen har et virkelig unikt udseende, der adskiller den fra andre primater.'



Selvom mandrillen næsten vejer så meget som en abe, er den faktisk en type abe, der deler sin tid mellem jorden og træerne. Dens lyse ansigtsfarver og mærkeligt skinnende pels er øjeblikkelige hoveddrejere for gawking turister og zooløbere. Spredningen af ​​den menneskelige civilisation har imidlertid truet artenes overlevelse i hele dens oprindelige habitat i Afrika.



3 Utrolige Mandrill-fakta

  • Mandrillen visesen levende og slående farverundt om kroppen, der trodser let beskrivelse. Denne funktion fik engang Charles Darwin til at skrive: 'Intet andet medlem i hele klassen af ​​pattedyr er farvet på en så ekstraordinær måde som de voksne mandlige mandriller.'
  • Mandrilleropbevar madi deresekstra store kindposer.
  • Karakteren afVen fraLøvernes Konge, selvom det er beskrevet som en bavian, ser ud til at have mandrillens farverige ansigt.

Mandrill videnskabeligt navn

Det videnskabelige navn for mandrill erMandrillus sfinx. Det er opkaldt efter den antikke græske mytologiske figur, der havde hovedet af en human og et dyrs krop, hvilket muligvis afspejler dets mærkelige udseende. Mandrillen er kun en af ​​to levende arter i slægt . Den anden levende art erMandrillus leucophaeus, almindeligvis kendt som bare boret. Begge disse arter har lignende sociale strukturer, levesteder og udseende, men boret er også langt mindre farverigt end dets livlige søskende.



Mandrillen er en del af familienCercopithecidae, som inkluderer hele den gamle verden aber . Som navnet antyder, lever de gamle verdens aber udelukkende i Afrika og Asien . Dette adskiller dem fra de nye verdens aber, der bor i Amerika. De fysiske forskelle mellem dem er subtile, men Old World-aber mangler en prehensile hale og har en mere fremtrædende næse.

Mandrill udseende

Mandrillen er unik i udseendet og har en meget lang snude, en fremtrædende pande og en kort, næsten ikke-eksisterende hale. Dette suppleres med et elegant lag mørkegrøn og grå pels med klud af hvidt hår på maven og et langt, gult skæg. Kombineret med sine lange, muskuløse lemmer, den kompakte krop og det forstørrede hoved ser mandrillen lidt usædvanligt ud for det menneskelige øje, som om den var sammensat fra forskellige dele. Men arten er faktisk ret dygtig og smidig med en lang række bevægelser og arbejdsstillinger. Selvom den normalt går på alle fire lemmer, kan mandrillen også sidde eller lægge sig på sin ret tykke bagende. Det har også modsatte tommelfingre og store tæer til at gribe genstande og klatre i træer. Dyret tilbringer en del af sit liv over jorden og hopper fra gren til gren.

Det mest genkendelige aspekt af mandrillens udseende er de eksotiske markeringer på bestemte dele af kroppen, herunder de lyse røde rygge i næse og mund, lyseblå kinder og farverig bagende. Disse markeringer tjener faktisk en vigtig social funktion. Når man er oprørt eller oparbejdet, bliver nogle af farverne på kroppen mere intense. En visning af rumpen kan også demonstrere underdanighed eller tilgængelighed for parring af kvinder.



I ren størrelse er mandrillen måske den største af aberne i den gamle verden. Hannen af ​​arten kan veje omkring 70 pund og muligvis mere end 100 pund, mens den når en højde på mere end 30 tommer. Mandrillstørrelsen er omtrent den samme som en stor hund. Dog er kvinden betydeligt mindre end hannen; den vejer kun omkring 30 pund. Denne ekstreme forskel mellem mandrillstørrelse hos køn er en af ​​de største blandt primater. En anden vigtig seksuel skelnen er, at mændene har en tendens til at have lysere farver. Dette har vigtige konsekvenser for parringens adfærd, da lysere farver kan betyde dominans.

Mandrill tænder

De massive hundetænder er normalt skjult fra syne, men når mandrillen åbner munden, bliver de meget tydelige.

Mandrill Adfærd

Farvning er kun et aspekt af mandrillens store vifte af kommunikationsstrategier. Visuelle signaler, kropsholdning, duftmarkører og vokalisering bruges til at formidle alle mulige oplysninger til parring, legesyge, advarsler og anden adfærd. Eksempelvis er eksponering af tænder et af de mest almindelige signaler. Det er faktisk et tegn på venlighed og jovialitet snarere end en aggressiv handling. Hvis mandrillen bliver vred, vil den synligt slå jorden med hænderne og stirre med intensitet på sit mål. Pleje er en anden almindelig adfærd, der hjælper med at styrke bånd mellem medlemmer af gruppen. De vil også bruge forskellige vokale lyde som grynt og hyl til at kommunikere humør, især hvis de mister visuel kontakt med hinanden. Og tilstedeværelsen af ​​en duftkirtel på brystet gør dem i stand til at signalere deres tilstedeværelse ved at gnide forskellige kemikalier på genstande.

Da sociale forhold er et så vigtigt aspekt af deres adfærd, søger mandrills sikkerhed i stort antal. En enkelt gruppe, kendt som en tropp eller horde, kan bestå af omkring 50 medlemmer, selvom nogle grupper kan slutte sig sammen i korte perioder. Den største gruppe, der nogensinde er registreret, var omkring 1.200. Horden har et særskilt socialt hierarki, hvor hvert medlem har en plads. Øverst i hierarkiet er en enkelt dominerende mand, der har eksklusive avlsrettigheder og ansvaret for at forsvare gruppen mod trusler udefra. Helse og stabilitet i hele horden kan ofte afhænge af lederens handlinger.

Mandlige og kvindelige mandriller udviser meget forskellige forhold inden for og til gruppen. Mænd har en tendens til at vandre væk fra gruppen efter at have nået fuld modenhed og vil undertiden danne alle mandlige bachelorgrupper. Hunnerne forbliver inden for den samme gruppe af deres fødsel, hvilket ofte giver dem mulighed for at danne stærke livslange bånd med hinanden.

Mandrill-intelligens er ikke lige så godt udforsket af forskere som gorillaer og chimpanser , men observationer i fangenskab og naturen har dokumenteret en række forskellige værktøjsanvendelser, både til at jage efter mad og til pleje. Undersøgelser antyder også, at de er i stand til at vise anstændig langtidshukommelse, ansigtsgenkendelse og problemløsning.

Mandrill Habitat

Mandrills lever primært i skovene i det vestlige Afrika, ofte ved siden af ​​floder, vådområder eller savanner. Dyrets hovedområde strækker sig over landene i Congo , Gabon , Cameroun og Ækvatorial Guinea . Selvom den primært er tilpasset en jordisk livsstil, samles denne art faktisk om natten i træerne for sikkerhed og komfort. De har en tendens til at skifte mellem forskellige træer hver nat inden for deres rækkevidde.

Mandrill-befolkning

Ifølge IUCNs rødliste, der klassificerer bevaringsstatus for mange arter, er mandriller i øjeblikket sårbar til udryddelse. Nøjagtige befolkningstal er ukendte, men ødelæggelse af levesteder fra landbrug, industri og menneskelige bosættelser ser ud til at være den vigtigste årsag til deres langsomme tilbagegang. Mandrill bushmeat, eller jagt på dyreliv efter mad, er stadig en løbende praksis også i det 21. århundrede Afrika. For at forhindre deres udryddelse er bevaringsindsatsen fokuseret på oprettelsen af ​​anti-krybskytteri og overvågningsforanstaltninger for at forhindre overdreven jagt. Naturbeskyttelse har også brug for at samarbejde med lokale regeringer for at standse tilbagegangen i de naturlige levesteder. Mandrills har endnu ikke brug for nødforanstaltninger for at overleve, men den nedadgående tendens i antal er bekymrende.

Mandrill diæt

Mandrills er ekspertfodringsmænd, der jager både planter og små dyr som svampe, rødder, frø, frugt, insekter , orme, padder, firben , slanger , snegle , æg og små pattedyr. Deres kost er virkelig produktiv og kan omfatte så mange som hundrede forskellige arter. Mandrill-køn forfølger forskellige jagtstrategier. Voksne mænd har tendens til at foder på jorden, mens hunner og børn har tendens til at foder i træerne. Mandriller spiller en vigtig økologisk rolle ved at hjælpe med at sprede frø omkring det lokale skovmiljø.

Mandrill rovdyr og trusler

På grund af deres store størrelse har mandrills få naturlige rovdyr i naturen, bortset fra leoparder og selvfølgelig mennesker, der traditionelt har jaget dem efter mad. Mandrills kan dræbes ved utilsigtet kontakt med giftige slanger også. Gruppens størrelse alene giver masser af beskyttelse mod fare, men hvis en person er hjørnet, giver de store hundetænder også et passende forsvar. For nylig har tab af levesteder været en anden væsentlig fare for deres fortsatte eksistens.

Mandrill-reproduktion, babyer og levetid

Mandrills danner et harem-samfund, hvor en enlig mand har eksklusive parringsrettigheder med en gruppe kvinder. I et interessant twist vælger hunnerne faktisk, hvilke hanner de skal opdrætte med. En teori er, at hunnerne vælger hannen med de lyseste farver, fordi intensiteten af ​​farverne er en direkte refleksion af mandens testosteronniveau, hvilket angiver dets sundhed og fysiske levedygtighed. Dette er et eksempel på seksuel udvælgelse, hvor det ene køn udvikler overdrevne funktioner til at formidle information og hjælpe det modsatte køn med at vælge en passende ægtefælle. En anden mulighed er, at mandlig farve kun bliver lysere efter at have været valgt af kvinder. Uanset hvad forekommer mandlig aggression og bliver undertiden dødbringende, men den er ikke så udtalt, som man kunne forvente.

Tidspunktet for ynglesæsonen varierer afhængigt af fødevareforsyningen, men det har tendens til at forekomme hvert andet år mellem månederne juli og oktober. Kvinden vil bære de unge i cirka seks måneder indtil omkring januar til marts, før hun endelig føder. Der produceres kun en mandrill ad gangen, mens tvillinger kun har været observeret i fangenskab. I de første to måneder af sit liv har den unge mandrill en sort pels og lyserød hud, som vil udvikle sig til sin regelmæssige pels i de efterfølgende måneder og år. Moderen yder langt størstedelen af ​​beskyttelsen, fodring og pleje, mens faderen bidrager meget lidt direkte, men kan hjælpe indirekte ved at beskytte gruppen.

Efter at have opnået uafhængighed skal den unge mandrill finde mad alene og arbejde sig gennem gruppehierarkiets rækker. En kvindelig mandrill når seksuel modenhed efter mindst fire år. Mænd tager derimod hele ni år på at nå seksuel modenhed. Mandrills lever typisk mere end 20 år i naturen. Den højeste levetid, der nogensinde er registreret, var 46 år i fangenskab.

Mandrills i zoologisk have

Mandrills er en fast inventar på San Diego Zoo . Det første par mandriller, Peter og Suzy, ankom i 1923, men blev aldrig gengivet med hinanden. Zoo oprettede senere et avlsprogram i 1938 og opretholdt en konsistens tilstedeværelse af mandriller lige siden og endda byde velkommen til et nyt barn i 2016. Mandrills er også et regelmæssigt syn på Denver Zoo , det San Francisco Zoo , og Columbus Zoo og akvarium .

Se alle 40 dyr, der starter med M

Interessante Artikler