Koala

Koala videnskabelig klassifikation

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Diprotodontia
Familie
Phascolarctidae
Slægt
Phascolarctos
Videnskabeligt navn
Phascolarctos cinereus

Koala bevaringsstatus:

Mindste bekymring

Koala Sted:

Oceanien

Koala sjov fakta:

Bruger op til 80% af tiden med at sove eller hvile!

Koala Fakta

Bytte
Eucalyptus blade
Unge navn
Joey
Gruppeadfærd
  • Ensom
Sjov kendsgerning
Bruger op til 80% af tiden med at sove eller hvile!
Anslået befolkningsstørrelse
Stabil
Største trussel
Tab af habitat og sygdom
Mest markante funktion
Stort, bredt hoved og tuftede, runde ører
Andre navne)
Koala bjørn
Drægtighedsperiode
35 dage
Habitat
Eucalyptus, indre skove og kystnære skove
Rovdyr
Rovfugle, Dingo, Human
Kost
Planteædere
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Natlig
Almindeligt navn
Koala
Antal arter
3
Beliggenhed
sydøstlige Australien
Slogan
Bruger op til 80% af tiden med at sove eller hvile!
Gruppe
Pattedyr

Koala Fysiske egenskaber

Farve
  • Grå
  • Sort
  • hvid
  • Gråbrun
Hudtype
Pels
Tophastighed
2 mph
Levetid
15-20 år
Vægt
4 kg - 15 kg (8,8 kg - 33 kg)
Højde
60cm - 85cm (24in - 34in)
Alder af seksuel modenhed
2 år
Fravænningsalder
6-7 måneder

Koala Klassifikation og Evolution

Koala er et lille til mellemstort pattedyr, der findes beboer en række forskellige skovtyper i det sydøstlige Australien. På trods af dets udseende og det faktum, at den også er kendt som Koala Bear, er Koalas faktisk pungdyr, men er så særprægede blandt denne specielt tilpassede familie af pattedyr, at de klassificeres i en egen videnskabelig gruppe. Men selvom de nu anses for at være en af ​​Australiens mest ikoniske pattedyrarter, da europæiske bosættere først ankom, var tingene meget forskellige, med millioner af koalaer, der vides at være dræbt hvert år for deres skind (pels). Koala er et unikt dyr, der berømt kun fodrer bladene af eukalyptustræerne, som de bor i, men denne diæt er meget svær at fordøje og mangler mange af de vigtige næringsstoffer, der er nøglen til overlevelsen af ​​en række dyrearter. I dag, selvom befolkningen er stabil og udbredt, påvirkes Koala af tab af levesteder, da store arealer ryddes hvert år for at understøtte den voksende udvikling.



Koala anatomi og udseende

Koalaen er en af ​​de mest karismatiske af alle pungdyr med sit store, brede ansigt og runde, hvide tuftede ører, der giver det udseende af en lille bjørn sammen med deres mangel på en synlig hale og glat, sort næse. Koalaen har tæt og blød grå eller gråbrun pels, der er lysere på undersiden og plettet bagpå. På grund af det faktum, at Koalas tilbringer næsten hele deres liv i træerne, har de udviklet en række tilpasninger for at hjælpe dem med deres arborale livsstil, herunder at have korte, kraftige lemmer, der er tippet med skarpe kløer. At have to modsatte tommelfingre og tre fingre på hver hånd betyder, at Koalas er i stand til at tage fat på selv den glatteste bark, når de klatrer og fodrer i træerne. Koalaer bevæger sig rundt i træerne ved at hoppe og griber først bagagerummet med deres forpote (hjulpet af deres ru poter og kløer), før de derefter bevæger begge deres bagben op ad træet sammen, så de kan komme højere op.



Koala Distribution og Habitat

Koalaen ville engang have været udbredt i hele det sydøstlige Australien og på en række af de omkringliggende øer, men befolkningen (især i syd) blev udslettet i nogle områder på grund af jagt. De er dog overraskende modstandsdygtige og tilpasningsdygtige dyr, der vides at bo i forskellige skovtyper fra de høje eukalyptusskove til kystregioner og endda lavtliggende skove længere inde i landet. På trods af at de er almindelige i meget af deres naturlige rækkevidde i dag, har landfrigørelse ikke kun betydet et tab af deres levesteder, men adskiller også befolkningerne fra hinanden, hvilket gør dem mere og mere isolerede. Det er ikke kun tab af levesteder for menneskelig aktivitet, selvom det har ført til fald i befolkningen i visse områder, da hurtig spredende skovbrande kan ødelægge store arealer på få minutter og i alvorlig grad påvirke de lokale Koala-befolkninger i processen.

Koalas adfærd og livsstil

Koalaen er et ensomt og natligt dyr, der tilbringer det meste af dagtimerne med at sove i gaflen på et eukalyptustræ. Deres lavenergidiæt (der kun består af eukalyptusens fibrøse blade) fører til, at Koalas fører en stort set inaktiv livsstil, da de heldigvis kan bruge op til 18 timer om dagen på at sove eller bare bare sidde i træerne for at spare energi. Alt fra at sove til at spise og endda opdrætte sker i træerne, som skønt Koalaer er kendt for at komme ned til jorden ganske ofte, er det kun så de er i stand til at flytte til et andet træ. Koalaer er også stillesiddende dyr, hvilket betyder, at de besætter et fast hjemområde, der kan variere i størrelse afhængigt af den store mængde mad, der er til rådighed (hjemmeområder er mindre i områder med mere mad, da der ikke er behov for at rejse så langt). Selvom mænds og kvindernes hjemmekategorier ikke overlapper hinanden, vil mænd ikke tolerere rivaliserende mænd, der trænger ind på deres område og kæmper ondskabsfuldt ved at ridse og bide.



Koala-reproduktion og livscyklusser

I ynglesæsonen kan mænd høres producere høje blomstrende opkald gennem skoven, som både skal tiltrække en kvindelig ægtefælle, men også for at afskrække potentielle rivaler. I koalasamfundet er det den dominerende han, der får parret sig med de fleste hunner, hvilket betyder, at selv om hanner (som kvinder) er i stand til at reproducere fra en alder af to, er avl normalt ikke en succes, før den mandlige koala er mellem 4 og 5 år gammel og har etableret sin dominans. Efter en svangerskabsperiode, der varer kun 35 dage, fødes en enkelt joey, der er omtrent på størrelse med en bi og meget underudviklet og kryber straks uden hjælp i posen på moderens mave. Her fastgør den sig til en af ​​de to patter og forbliver i posens sikkerhed, indtil den fravænes mellem 6 og 7 måneder efter at være vokset dramatisk. Den unge Koala klæber sig derefter fast på sin mors ryg, hvor den har tendens til at blive i nogle få måneder, eller indtil den næste sæsons unge har udviklet sig og er klar til at forlade posen.

Koala diæt og bytte

Koalaen er et planteædende dyr, der kun føder på bladene af eukalyptustræet for at overleve. På trods af at der er omkring 600 forskellige eukalyptusarter, synes Koalas kun at fodre med 30 af dem, hvilket afhænger af det omgivende habitat. Eucalyptusblade er hårde og fibrøse og ofte giftige, hvilket gør dem uspiselige for andre planteædende dyr, men Koala har udviklet sig til at udfylde dette hul i økosystemet og har store kindposer, hvor bladene opbevares. Når den er fuld, begynder Koala derefter at male bladene ned i en pulp ved hjælp af deres flade kindtænder, hvor nogle af toksinerne derefter afgiftes af leveren. Koalaen har også en utrolig lang fordøjelseskanal for at hjælpe den med at nedbryde de hårde blade, der er mere end tre gange dens kropslængde. For at hjælpe processen er det også kendt, at koalaer lejlighedsvis spiser jord, bark og grus for at hjælpe fordøjelsen af ​​en sådan fiberplante.

Koala-rovdyr og trusler

På trods af at de er relativt små betyder manglen på indfødte pattedyrrovdyr i Australien, at voksne koalaer har meget få naturlige rovdyr med undtagelse af store rovfugle. Unge koalaer er dog mere sårbare og er byttet af et antal forskellige dyr, herunder slanger, men begge er mest truet af husdyr, især hunde, der ikke kun angriber Koalaer, men også er kendt for at sprede sygdomme i lokale befolkninger. Dette er faktisk en af ​​de største trusler mod Koalas i visse områder, da et stort antal individer er blevet ramt især af Chlamydia-bakterien, som faktisk kan behandles med antibiotika. Andre trusler mod de nuværende Koala-befolkninger inkluderer tab af levesteder for voksende menneskelige bosættelser, turistudvikling og skovbrande, der kan sprede sig hurtigt i halvtørre regioner. Koala-befolkningen på en række øer er også blevet påvirket af overbefolkning, da det stigende antal individer betyder, at der er mindre mad at gå rundt.



Koala interessante fakta og funktioner

På grund af det faktum, at Koalas opretholder sig selv på en diæt, der kun består af blade, har de lidt behov for at drikke, da de får næsten alt det vand, de har brug for gennem deres mad. At leve på en diæt, der har så få næringsstoffer, har imidlertid ført til, at Koala har udviklet sig til en meget lille hjerne på grund af sin kropsstørrelse, da dette organ kan dræne kroppens energiforsyning. Efter at have tilbragt deres første seks måneder af livet med at udvikle sig i mors mors diende mælk, skal baby Koalas derefter forsøge at spise fast mad, hvor den første er deres mors bløde skrald. Unge koalaer antages at gøre dette, da det indeholder et antal mikrober, der hjælper de unge med både at bekæmpe sygdomme og begynde at fordøje de hårde, fibrøse blade af eukalyptus.

Koalaforhold med mennesker

Koalaen ville engang have været rigelig i skovene i det sydøstlige Australien, men intens jagt på dem efter deres bløde pels i det tidlige 20. århundrede førte til drastiske befolkningsfald og endda lokal udryddelse i nogle områder. Da branchen toppede i 1924, blev der handlet med to millioner skind og førte til sidst til offentligt oprør over situationen. Siden da har jagten på Koalas været forbudt, og befolkningsledelse har set dem øges igen. På trods af deres stigende befolkningstal er Koalas dog påvirket af menneskelig aktivitet gennem store dele af deres naturlige rækkevidde, hovedsageligt i form af tab af levesteder, da store arealer ryddes årligt for udvikling og landbrug. Imidlertid er Koala i dag en af ​​Australiens mest berømte og værdsatte arter af pattedyr og findes på adskillige emblemer og i historier ikke kun i Australien, men over hele verden.

Koala bevaringsstatus og liv i dag

I dag er Koala opført af IUCN som et dyr, der er mindst bekymret over at blive uddød i sit naturlige miljø i den nærmeste fremtid. Befolkningstallene er ikke kun stabile og udbredte, men de er faktisk for høje i nogle områder med 10.000 individer, der er blevet flyttet tilbage til det fastlandske Australien i løbet af de sidste 75 år for at forhindre øpopulationer i at vokse ude af kontrol. De bliver imidlertid mere og mere fjerntliggende og isolerede fra hinanden, hvilket kan forårsage problemer i fremtiden og er hårdt ramt af indførte sygdomme i visse områder. Hvor det er muligt, får inficerede koalaer (og især dem, der er blevet angrebet af husdyr), veterinær førstehjælp for at forsøge at hjælpe dem i fremtiden og forhindre et stort udbrud, der spredes gennem hele befolkningen.

Se alle 13 dyr, der starter med K

How to say Koala in ...
BulgarskKoala
engelskKoala
CatalanskArk
TjekkiskKoala bamse
danskKoala
tyskKoala
engelskKoala
EsperantoKoalo
spanskPhascolarctos cinereus
FinskKoala
franskKoala
GaliciskKoala
Hebraiskkoala
KroatiskKoala
UngarskKoala
IndonesiskKoala
ItalienskPhascolarctos cinereus
JapanskKoala
LatinPhascolarctos cinereus
hollandskKoala
engelskKoala
PolereKoala
PortugisiskArk
engelskKoala
SlovenskKoala
engelskKoala
SvenskKoala
tyrkiskKoala
VietnamesiskKoala
kinesiskKoala
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Dyr, den endelige visuelle guide til verdens dyreliv
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Verdens Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas for truede arter
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreret Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopædi af pattedyr
  8. Om Koalas, tilgængelig her: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. Koala-information, tilgængelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Interessante Artikler