Wallaby

Wallaby Videnskabelig Klassifikation

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Diprotodontia
Familie
Macropodidae
Slægt
Macropus
Videnskabeligt navn
Macropus

Wallaby Conservation Status:

Mindste bekymring

Wallaby Sted:

Oceanien

Wallaby Fakta

Hovedbytte
Græs, frugt, frø, blade
Habitat
Skov og buskmark
Rovdyr
Dingo, ræv, store krybdyr
Kost
Planteædere
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Flok
Favorit mad
Græs
Type
Pattedyr
Slogan
Der er cirka 30 forskellige arter!

Wallaby fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Grå
  • Net
  • hvid
Hudtype
Pels
Tophastighed
30 mph
Levetid
12-15 år
Vægt
1-20 kg (2,2-44 kg)

Den væsentligste skelnen mellem wallabies og kænguruer er primært baseret på, at kænguruer er væsentligt større end de fleste wallabies.



Synes godt om kænguruer , wallabies er pungdyr, der er en del af familienMacropodidae.Indfødt i Australien og Papua Ny Guinea er wallabies introduceret til andre områder i verden, herunder New Zealand og Det Forenede Kongerige. Af de mere end 30 arter, der overlever i dag, er flere opført som truede eller truede - og mindst fem arter er uddøde.



Wallaby Fakta

  • Wallaby-arter er grupperet efter levesteder, og klassifikationer inkluderer børste -, klippe -, neglehale -, hare - og skov wallabies.
  • Selvom de primært er ensomme, samles de undertiden. Når de gør det, kan en gruppe wallabies kaldes en pøbel, domstol eller gruppe.
  • Flere arter af wallabies vises på IUCNs røde liste over truede arter, herunder Proserpine rock wallaby og black forest wallaby.
  • Wallabies har få naturlige rovdyr. Imidlertid har indførte vildtlevende rovdyr, herunder hunde, katte og ræve, skubbet mange arter til truede bevaringsstatus.
  • Bortset fra størrelse adskiller wallabies og kænguruer sig også på grund af, hvilken slags tænder de har, med wallabies, der har fladere tænder, der er mere velegnede til at spise blade.

Wallaby videnskabeligt navn

Disse dyr er pattedyr, der klassificeres i infraklassenMarsupialia. De hører til ordrenDiprotodontia, Som indeholder kænguruer , opossums , wombats og koalaer . De klassificeres yderligere i underordnerenMacropodiformes. De er medlemmer afMacropodidaefamilie sammen med kænguruer. Udtrykket betyder 'store fødder.' Faktisk er forskellen mellem de to skabninger vilkårlig og vedrører hovedsagelig størrelse. De fleste wallabies er betydeligt mindre end kænguruer, men nogle kan være så store som seks meter lange (inklusive halen).

Udtrykket wallaby er afledt af Dharug 'walabi' eller 'waliba', der kommer fra Eora Aboriginal-folket i det kystnære New South Wales, som er nær det moderne Sydney. Begyndende omkring år 1802 blev skabningerne kollektivt kaldt 'børstekænguruer'.

Ligesom de unge af kænguruer kaldes de unge joeys. Voksne mænd kaldes boomers, jacks og bucks; mens voksne kvinder kaldes gør, jills eller flyers. Grupper af wallabies, der typisk vises omkring vandhuller, er kendt som troupes, domstole eller mobs.

Wallaby udseende og adfærd

Wallabies spænder over mere end 30 arter. På tværs af disse arter varierer disse pungdyr meget i størrelse. I gennemsnit måler disse dyr imidlertid alt fra en til tre og en halv fod i højden, og deres haler måler alt fra 10 til 29 inches i længden. Disse væsner vejer alt fra omkring fire til 53 pund. Selvom det typisk er lille til mellemstor, er den største art i gennemsnit ca. 6 meter fra hoved til hale - ca. tre meter høj. Til reference, kænguruer er normalt tre til otte meter høje og vejer 40 til 200 pund.

Disse pattedyr har små forben, der primært bruges til fodring. De har store ører og en lang, spids snude. Deres aflange ansigter giver rigelig kæberum til en række store, flade tænder, der er specialiseret til at tygge plantematerialer.

Disse dyr har også store, stærke haler. Selvom de ikke er forhindrede eller i stand til at gribe genstande, bruges disse haler til afbalancering og til fremføring, når de sidder. Skabningenes kraftige bagben giver dem mulighed for at binde sig sammen i høje hastigheder og hoppe over store afstande. Ud over at bruge dem til at hoppe højt sparker de også disse kraftfulde ben, når de er i konfrontationer med rovdyr eller med andre wallabies.

Når de er truet, kaster disse dyr deres fødder, sparker bagbenene og udsender en hæs støj for at advare andre medlemmer af deres gruppe. De er normalt mere aktive om aftenen og om morgenen, og det gælder især i tørre områder.



wallaby (Macropodidae) to wallabies, der spiser jorden

Wallaby Habitat

De er distribueret bredt over Australien, men de er mest udbredte i robuste, fjerntliggende områder, der er stærkt skovklædte. Få af disse skabninger findes på sletterne eller i andre mere åbne områder. De er hjemmehørende i Australien og Papua Ny Guinea, og de er også med succes blevet introduceret til New Zealand, Det Forenede Kongerige og andre områder rundt om i verden.

Forskellige wallaby-arter er grupperet efter habitat. For eksempel findes børste wallabies, der består af 11 arter, for det meste i børstemarkerne i det sydøstlige Australien og Tasmanien og i det åbne skovområde i det østlige Australien. Medlemmer af denne undergruppe,Protemnodon, ligner mest kænguruer, men har forskellige tandprøver (type tænder). De inkluderer den rødhalsede og den smukke ansigt.

Rock wallabies lever tæt på vandet blandt klipper. De inkluderer seks navngivne arter, der tilhører undergenenPetrogale. De har tendens til at være brune og grå i farve med pletter, striber og andre markeringer. Såkaldte negle-halede wallabies, der falder i undergenenOnychogalea, inkluderer tre navngivne arter. To af disse arter, der har skarpe vækster i enderne af deres haler, klassificeres som truede. Hare wallabies af undergenenLagorchesteser ret små, og deres bevægelser er som hare. Andre eksempler på en art af disse dyr, der er klassificeret efter habitat, inkluderer krat og skov wallabies. Sidstnævnte inkluderer dværg wallaby. Indfødt til Ny Guinea, denne art er den mindste af slægten og måler i gennemsnit 18 inches i længden og ca. 3,5 pounds i vægt.

Visse arter af wallabies har tilpasset sig deres unikke levesteder. For eksempel har rock wallabies modificerede fødder, der er designet til at gribe fast på sten via hudfriktion snarere end gennem skarpe kløer.

Wallaby diæt

Disse dyr er planteædere, hvilket betyder, at deres diæt udelukkende består af planter. Afhængigt af deres levested kan de leve af græs, bregner, blade, urter og endda forskellige frugttyper. De strækker sig over store afstande for at skaffe mad og vand, og det er ikke usædvanligt at se store menigheder af dem krumme sig omkring vandhuller.

Wallaby-rovdyr og trusler

I naturen har disse dyr få naturlige rovdyr. De jages mest af dingoer , Tasmanske djævle , og kile-tailed ørne. Desværre for disse pungdyr har flere indførte arter imidlertid ødelagt deres sikkerhed. Især introduktionen af ​​vildtlevende rovdyr som hunde, katte og ræve har vist sig katastrofal for mange arter af disse dyr.

En anden trussel, der er opstået for dem, er introduktionen af ​​ikke-indfødte arter, der nu konkurrerer med dem om begrænsede ressourcer. Introduktionen af ​​ikke-native planteædere som kaniner, geder , kvæg og får har skubbet mange wallaby-arter ind i det truede område.

Flere arter vises på International Union for Conservation of Nature (IUCN) Rød liste over truede arter. For eksempel er fem arter af sortbenet rock wallaby opført som truet , sårbar eller næsten truet. Proserpine wallaby er klassificeret som truet, den gulbenede wallaby er opført som næsten truet og mala og bridled nail-tail wallabies er angivet som sårbar til udryddelse. Desværre er to arter af disse dyr, den østlige hare-wallaby og den halvmåne negle-hal-wallaby, forsvundet uddød .



Wallaby-reproduktion, babyer og levetid

Parringstid for de fleste arter forekommer i januar og februar. Kvinder bliver kønsmodne omkring 12 måneder, og drægtighedsperioden, før deres afkom er født, er cirka 28 dage. Disse gennemsnit varierer dog efter art.

Når de bliver født, er joeys, som babyer er kendt, omkring størrelsen af ​​en gelébønne. Kun en enkelt joey er født ad gangen. Synes godt om kænguru joeys, de er født helt hjælpeløse og uudviklede, og de kryber straks ind i deres mors pose, når de kommer frem. Der låser de sig fast på en patte. Joeys forbliver typisk i deres mors pose i omkring 250 dage. Selv efter de forlader, er de kendt for at springe tilbage, når trusler opstår.

Det er teknisk muligt for en kvinde at blive gravid igen, mens en joey stadig er i sin pose. Når dette sker, stoppes udviklingen af ​​det nye embryo, indtil den eksisterende joey forlader posen. Dette fænomen er kendt som embryonal diapause, og det er unikt for pungdyr.

Den gennemsnitlige levetid for disse dyr er omkring ni år. Wallabies, der lever tættere på områder med menneskelig beboelse, der har tendens til at omfatte hunde, katte og andre rovdyr, har imidlertid ikke en tendens til at overleve så længe.

Wallaby-befolkning

Wallaby-populationer varierer efter art. Mange wallaby-arter har i vid udstrækning ikke været påvirket af mennesker gennem årene, så deres befolkning har været stabil. Imidlertid er mange arter nu opført som truede. En væsentlig faktor har været introduktionen af ​​ikke-indfødte, vildtlevende dyr, herunder hunde, katte og ræve, der er kendt for at jage wallabies.

Et andet problem har været introduktionen af ​​ikke-native planteædere som kvæg, får, kaniner og geder, som nu konkurrerer med wallabies om græsser, blade, urter og andre planter. Endelig jages wallabies også af mennesker for deres kød og pels. Denne praksis er ikke helt så almindelig som den engang var, men den forekommer stadig og påvirker stadig befolkningsniveauer.

Se alle 33 dyr, der starter med W

Interessante Artikler