Los

Lynx videnskabelig klassificering

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Kødædende
Familie
Felidae
Slægt
Los
Videnskabeligt navn
felis sylvestris

Lynx Conservation Status:

Mindste bekymring

Lynx placering:

Eurasien
Europa
Nordamerika

Lynx Fakta

Hovedbytte
Hare, fugle, hjorte
Habitat
Afsondrede skove og bjergrige regioner
Rovdyr
Ulv, Coyote, Human, Cougar
Kost
Kødædende
Gennemsnitlig kuldstørrelse
4
Levevis
  • Ensom
Favorit mad
Hare
Type
Pattedyr
Slogan
Bo i huler i klipper og under afsatser!

Lynx fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Gul
  • Sort
Hudtype
Pels
Tophastighed
50 mph
Levetid
12-20 år
Vægt
10-25 kg (22-55 kg)

Som ensomme og snigende rovdyr ses los sjældent af mennesker.



Canada-losen er en af ​​de største vilde katte i Nordamerika, men andre arter af disse katte beboer også Europa og Asien. Gaupen er let at få øje på med sine enorme lodne poter, stumpe hale og lange ørepuder. De store poter fungerer som naturlige snesko for at hjælpe dem med at navigere i de snedækkede, kolde skove og bjerge, det kalder hjem.



Utrolige Lynx fakta!

  • Disse er ensomme vilde katte, der typisk kun mødes til parring
  • Fire arter af disse katte findes mange steder rundt om i verden, herunder Nordamerika, Rusland, Europa og Asien
  • Lynxen er et opportunistisk rovdyr, der generelt spiser ethvert bytte, som det er i stand til at dræbe
  • Disse dyr kan let genkendes ved deres store poter, tuftede ører, stumpe hale og gråbrune pelsfarver

Lynx videnskabeligt navn

Lynx refererer til fire arter af stubby-halede vilde katte, der lever i de kolde skove i Nordamerika, Europa og Asien. Alle disse dyr tilhører klassen Mammalia, ordenen Carnivora, underordneren Feliformia, familien Felidae og underfamilien Felinae. Navnet lynx er en del af videnskabeligt navn af hver af de fire arter. Det stammer fra et gammelt græsk ord, der betød lys eller lysstyrke. Udtrykket menes at henvise til losens lyse, reflekterende øjne. De fire arter af disse dyr er som følger:

  • Canada lynx (L canadensis)
  • Bobcat (L rufus)
  • Eurasisk los (L lynx)
  • Iberisk los (L pardinus)

Lynx udseende

De mest bemærkelsesværdige træk ved disse katte er deres enorme poter, tuftede ører og stubbe hale. Dyrets farve varierer afhængigt af arten. Kropsfarven følger en gradient af mellembrun til gyldenbrun til så lys som gråhvid. En furet ruff findes på alle arter. Det er normalt markeret med sorte stænger, der ligner en bowtie, men det er ikke altid synligt. Alle arter har hvid pels på undersiden af ​​deres kroppe.



Dyrets størrelse og vægt afhænger af arten. Den eurasiske los er den største med hanner, der vejer mellem 40 og 66 pund. Det står ca. 27 inches ved skulderen. Den canadiske los vejer mellem 18 og 31 pund og ligger mellem 19 og 22 tommer ved skulderen. Den iberiske los vejer 28 pund for mænd og 20 pund for kvinder. Højden varierer mellem 23 og 27 inches ved skulderen. Bobcaten vejer mellem 16 og 30 pund og står mellem 20 og 24 tommer ved skulderen.

Bobcats er teknisk en del af losarten, men de ser lidt anderledes ud end de andre tre arter. De har typisk ikke lange øreknopper, og deres poter er ikke så åbenlyst store og polstrede på grund af deres fælles habitat i varmere klimaer. Bobcatens videnskabelige navn, rufus, henviser til sin rødbrune farve, og den har ofte også fremtrædende sorte pletter.

Canada lynx går i dybt snedække i skoven på en solskinsdag. Lynx canadensis i den vilde natur i Alaska vinter. Canadisk los på baggrund af gren og træstamme
Canada lynx går i dybt snedække i skoven på en solskinsdag.

Lynx Adfærd

Disse katte er typisk ensomme dyr. Sjældent vil små grupper af disse katte rejse sammen og jage bytte. De lever normalt i huler, der er begravet i afsatser eller stenede sprækker. Det er her, de også opdrætter deres killinger. En los tager normalt ikke maden tilbage til hulen, medmindre det er en mor, der har brug for at fodre sine killinger. Disse dyr er meget snigende og gode til at undgå menneskelige bosættelser, hvorfor de sjældent ses.



Lynx Habitat

De fleste arter strejfer i højhøjde skove, der giver masser af beskyttelse med tætte buske, træer og højt græs. Selvom denne vilde kat generelt jager på jorden, er den fuldt ud i stand til at klatre i træer og svømme. Den eurasiske lynx bor i det centrale og nordlige Europa og videre til Indien, det nordlige Pakistan og Iran nær Mount Damavand. Denne art findes mest i de nordeuropæiske lande som Norge, Finland og Sverige samt det meste af Rusland.

Den iberiske los er langt sjældnere og bor kun i de sydlige dele af Spanien. Det boede tidligere også i det østlige Portugal, men blev udryddet der.

Canada lynx lever hovedsageligt i Canada og Alaska, men findes også i nogle nordlige amerikanske stater som Washington, Montana og Maine. Dens levested er primært boreale skove, som også er kendt som sneskove og stort set består af nåletræer.

Det bobcat strækker sig længere end Canada lynx. Det findes i det sydlige Canada, det meste af det kontinentale USA og så langt syd som det nordlige Mexico. Den lever i både skove og græsarealer.

Lynx diæt

Dette dyr er et opportunistisk rovdyr og kan jage en bred vifte af dyr. Det er en streng kødædende. Canada lynx foretrækker stærkt snesko hare , og dens bestandstal svinger med tilgængeligheden af ​​haren. Det vil dog også jage fisk , egern , kaniner , fugle , ryper , Kalkun , og mere. Den større eurasiske los jager ofte større dyr som f.eks hjort , rensdyr og endda elg.

Lynx rovdyr og trusler

Disse dyr trues primært af andre rovdyr, der er større end det såvel som mennesker. Den eurasiske los er en af ​​de største rovdyr i Europa, med kun den grå ulv og brun bjørn bliver større. I Nordamerika er cougar, grå ulv og prærieulv udgøre trusler mod losen. Mennesker har ofte jaget lynx efter deres pels, men nogle arter er nu beskyttet afhængigt af regionen. Den lodrette eurasiske og Canada er mest sårbar over for tab af habitat. Begge er også afhængige af, at antallet af bytte forbliver sunde. Det bobcat er mindst truet af alle losarter, og dens antal forbliver godt i hundreder af tusinder på trods af at de aktivt jages af mennesker.

Den iberiske los er den mest truede af disse kattearter. I 2004 levede kun 100 dyr i det sydlige Spanien. Takket være den spanske regerings bevaringsindsats er de kommet sig noget. Fra 2014 blev der fundet over 300 dyr i samme område.

Lynx-reproduktion, babyer og levetid

Den eurasiske los parrer sig mellem januar og april med kvinden, der har en østrusperiode i fire til syv dage i løbet af denne tid. Hannerne laver dybe knurrer for at gøre potentielle mænd opmærksom på deres tilstedeværelse, mens hunnerne giver blødere mia-lyde. Gravide kvinder søger hemmelige steder for at bygge deres reder, som ofte er i huler eller huler. Drægtighed varer mellem 67 og 74 dage og resulterer normalt i to killinger. Tre eller flere killinger i et kuld er sjældne. Disse killinger er mellem 8,5 og 15,2 ounce. De er dækket af gråbrun pels og får fuld voksenfarve med 11 uger. Deres øjne åbner efter ca. 10 dage. De kan spise fast mad omkring seks uger, men er først fravænnet i mindst fem måneder. Lynmoren forlader hulen to eller tre måneder efter fødslen, og killingerne ledsager hende, indtil de når 10 måneder.

Canada lynx har en parringssæson i en måned mellem marts og april. Parring af opkald og markering med urin er typisk parringsadfærd. Drægtighed er mellem to og tre måneder, og det resulterende kuld kan være en killing eller så mange som otte. Kuldstørrelser ser ud til at variere afhængigt af tilgængeligheden af ​​bytte. Killingerne vejer mellem 6,2 og 8,3 ounce og åbner ikke deres øjne i 14 dage. Disse killinger efterlader også deres mødre omkring 10 måneder.

Det iberiske loskuld er født mellem marts og september efter en to måneders drægtighedsperiode. De fleste fødsler er i marts og april. Disse killinger vejer mellem 7 og 8,8 ounce. Efter 10 måneder er killingerne for det meste uafhængige, men mange forbliver hos moderen indtil omkring 20 måneders alderen. De er kendt for at komme i voldelige kampe med hinanden, hvilket ofte fører til døden. Dette begynder at ske mellem 30 og 60 dage.

Bobcats parrer sig normalt mellem februar og marts. En mandlig bobcat rejser med en kvinde og parrer sig med hende flere gange. Den kvindelige bobcat vil opdrage killingerne alene efter fødslen. Bobcat kuld består generelt af to til fire killinger, men kan være op til seks. Drægtigheden varer 60 til 70 dage, hvilket normalt resulterer i en fødsel i april eller maj. Bobcat-killinger åbner deres øjne omkring ni dage og fravænes med to måneder. Mellem tre og fem måneder begynder de at forlade hulen og rejse med morens bobcat.

Den eurasiske lynx har levet op til 21 år i fangenskab. Det er kendt, at Canada lynx lever op til 27 år i fangenskab og mellem 10 og 16 år i naturen. Bobcaten lever mellem 7 og 10 år i naturen, med en bemærkelsesværdig undtagelse er 16 år. I fangenskab levede den ældste bobcat 32 år. Iberisk los har en maksimal vild levetid på 13 år.

Lynx-befolkning

Canada og den eurasiske los og bobcat har en bevaringsstatus på mindste bekymring . Den iberiske los betragtes truet . Fra og med 2015 lever 400 iberiske los på den iberiske halvø. Den amerikanske befolkning i bobcats anslås at være flere hundrede tusind. Den eurasiske lospopulation menes at være over 45.000 og betragtes som generelt stabil. Canadas lospopulation er også stabil og menes at være i titusinder.

Lynx i zoologisk have

Canada-los og bobcat er den mest almindelige af disse katte i amerikanske zoologiske haver. De findes let i zoologiske haver over hele landet, herunder følgende:

Lynx vs. Bobcat

Bobcaten er en art af los, men dens udseende kan let skelnes fra den canadiske los, som den deler noget rækkevidde med. Bobcaten har typisk fremtrædende sorte pletter og gulbrun pels. Dens pels er også mindre tyk, og den har ikke lange ørepuder eller de enorme poter af en canadisk los. Bobcaten findes i næsten enhver type habitat og spænder over hele USA og sydlige dele af Canada. Canada lynx findes for det meste i sneskove i Canada og dele af det nordlige U.S.

Se alle 20 dyr, der starter med L.

Interessante Artikler