Spækhugger

Spækhugger videnskabelig klassificering

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Cetacea
Familie
Delphinidae
Slægt
Orcinus
Videnskabeligt navn
Orcinus Orca

Bevaringsstatus for spækhuggere:

Truet

Spækhugger Sted:

Ocean

Spækhugger Fakta

Hovedbytte
Sæl, fisk, blæksprutte
Habitat
Hav- og kystfarvande verden over
Rovdyr
Menneskelige, større hajer
Kost
Kødædende
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Under
Favorit mad
Forsegle
Type
Pattedyr
Slogan
Forbruger typisk over 200 kg mad om dagen!

Spækhugger Fysiske egenskaber

Farve
  • Sort
  • hvid
Hudtype
Glat
Tophastighed
30 mph
Levetid
50-60 år
Vægt
6.804-8.618 kg (15.000-19.000 kg)

Spækhuggere (orca) findes i alle verdenshavene både varme og kolde fra det frysende vand i Nord- og Sydpolen til tropiske have. Spækhuggeren er det største medlem af delfinfamilien, og der er ca. 5 forskellige spækhugger i havene.



Spækhugger jager i grupper kaldet bælg, der normalt indeholder fra 6 til 40 spækhuggere. Spækhuggerne jager større fisk, sæl og søløve og ofte havfugle og pattedyr.



Spækhuggere jages desværre over hele verden for deres kød og hvalspæk, der bruges som en gammel form for brændstof. På grund af hvalfangstforbud i de senere år kan spækhuggerbestanden begynde at komme sig igen.

Spækhuggeren er en dominerende jæger, men får navnet på den mængde kød, den spiser i stedet for at have et aggressivt temperament. Nogle spækhuggere er kendt for at være relativt akrobatiske naturligt, selv om de fleste er uddannet i zoologiske haver og akvarier.



Spækhuggeren har en tophastighed på omkring 30 miles i timen, men kan rejse med 26 km / t i lange perioder. Det er almindeligt, at spækhugger svømmer mere end 50 miles uden at stoppe.

Spækhuggere er store, tætte dyr, der har en stor rygfinne, hvor spækhuggerens sorte og hvide markeringer er deres mest karakteristiske træk. Mandlige spækhuggere er større end kvindelige spækhuggere med mandlige spækhuggere, der vokser til omkring 8 meter i længden. Kvindelige spækhuggere er lidt mindre end de mandlige spækhuggere, hvor de kvindelige spækhuggere vokser til omkring 7 meter i længden.

Spækhuggere i dag anses for at være en truet art på grund af tab af levesteder og jagt fra mennesker. Selvom spækhugger generelt ikke betragtes som en stor trussel mod mennesker, har der været en række tilfælde, især i marine parker, hvor spækhuggeren har angrebet sin træner.



Spækhuggeren kaldes ofte havulven, da spækhuggerne er dominerende rovdyr og jager i flokke på samme måde som ulve på land. Typisk spiser en gennemsnitlig spækhugger over 200 kg mad hver dag, der inkluderer over 20 forskellige arter af havpattedyr og mere end 30 forskellige arter af store fisk.

Som med deres delfinfætre er spækhuggere ekstremt vokale dyr og kommunikerer mellem hinanden ved hjælp af klik og fløjter i en proces kendt som ekkolokalisering. Spækhuggere er kendt for at være mest høje og støjende, når spækhuggerne jager, og spækhuggerne er meget roligere og mere støjsvage, når de hviler. Spækhuggere er kendt for at bruge forskellige lyde, når spækhuggerne deltager i forskellige aktiviteter.

Kvindelige spækhuggere føder en spækhugger cirka en gang hvert femte år. Kvindelige spækhuggere når ikke seksuel modenhed, før de er omkring 15 år gamle, og drægtighedsperioden menes at være omkring 18 måneder lang. Spækhuggere fødes med en gullig farvetone til de hvide dele af spækhuggerens hud, som falmer ind i den strålende hvide farve, når spækhuggeren bliver ældre. Mor spækhuggere passer på deres kalve i de første par år af livet. Spækhuggere spiser kun på deres mødres mælk, indtil de er omkring et år gamle, når spækhuggeren begynder at få fast føde.

Spækhuggere kan leve indtil de er 60 år gamle, men dette menes at afhænge stærkt af spækhuggerens vilje. Ved sammenligning lever spækhuggere, der holdes i fangenskab, ofte ikke længere end 25 år, men i de vilde spækhuggere lever meget længere.

Se alle 13 dyr, der starter med K

Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Dyr, den endelige visuelle guide til verdens dyreliv
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Verdens Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas for truede arter
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreret Encyclopedia of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopædi af pattedyr

Interessante Artikler