Impala

Impala videnskabelig klassificering

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Artiodactyla
Familie
Bovidae
Slægt
Aepyceros
Videnskabeligt navn
Aepyceros Melampus

Impala Conservation Status:

Mindste bekymring

Impala Sted:

Afrika

Impala Fakta

Hovedbytte
Græs, frø, blomster
Habitat
Skovklædt savanne og tæt buskland
Rovdyr
Hyæne, løve, krokodille
Kost
Planteædere
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Flok
Favorit mad
Græs
Type
Pattedyr
Slogan
Kan springe over 10 meter højt

Impala Fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • hvid
Hudtype
Pels
Tophastighed
30 mph
Levetid
12-15 år
Vægt
37-75 kg (81,6-165 kg)

Når det skræmmes, kan et impaldyr springe op til 10 meter højt.



Impala lever i de lyse skovområder og savanne i det sydlige og østlige Afrika. Disse mellemstore antiloper rejser og samles i flokke på hundreder i regntiden. Regnen bringer et væld af græs, skud, urter, buske og buske til deres græsning. I den tørre sæson arbejder disse besætninger sammen for at finde mad i en proces kaldet ”browsing”, som en del af hvilken de spiser blade, kviste og højere voksende vegetation.



Impala Top Fakta

  • Impalaer er op til 39 tommer høje på størrelse med en stor hund
  • Mandlige impalahorn kan vokse til samme længde som deres kropshøjde
  • Impala er planteædere

Impala videnskabeligt navn

Impala har det videnskabelige navn Aepyceros melampus. Dette navn kommer fra antikgræsk, hvor Aepyceros betyder 'højhornet' og melampus betyder 'sort fod'. Det almindelige navn impala er fra zulu-sproget.

Impala hører hjemme i kongeriget Animalia, phylum Chordata og klasse Mammalia. Sammen med kvæg, antiloper , får , geder , bøffel og bison , de tilhører familien Bovidae. Alle disse bovidae har hove og horn. Hornene adskiller sig dog fra hjorte ved, at de vokser fra forsiden af ​​dyrets kranium og ikke kaster eller forgrener sig.

Impala Udseende & Adfærd

Impala har for det meste rødbrun pels, der hjælper dem med at skjule sig mellem børster. Men de har hvidt på deres maver, hager, læber, indre ører, øjenbryn og haler. Dyrets hale og bagside har også et sæt sorte striber, der danner bogstavet 'M.' Ellers har de mere sort på tværs af panden, lårene og ørespidserne.

Kvindelige impalaer, kaldet moderfår, har ingen horn. Men mænd, vædderne, dyrker buede horn med et bemærkelsesværdigt snoet udseende på grund af kamme. Disse horn er sorte og vokser så længe som 36 tommer.

Hannerne måler mellem 30 og 36 inches høje fra deres hove til deres skuldre. Kvinder vokser til et mindre span på 28 til 33 inches. Deres længde fra hovedet til bunden af ​​halen er mellem 47 og 63 tommer for begge køn. En impala hale tilføjer mellem 12 og 18 inches mere til deres længde. Vægt er normalt 88 til 99 pund for kvinder og 132 til 143 pund for mænd.

Impala lemmer er lange, slanke og yndefulde med duftkirtler ved anklene. Disse ben hjælper dem med at springe op til 30 fod i længden eller op til 10 fod høje.

Impala holder typisk sammen i flokke på 100 til 200 dyr. I den tørre sæson inkluderer disse besætninger både hanner og hunner, der arbejder sammen om at finde mad. Når den våde sæson begynder, adskiller flokken sig i en mandlig besætning og en kvindelig besætning. Disse nye grupper græsser på de rigelige græsser og anden vegetation.



Impala habitat

Impala foretrækker at bo nær en vandkilde i skov, græsarealer og savanne i Afrika. I Afrika lever disse dyr stadig i hele Kenya, Botswana, Angola, Malawi, Zimbabwe, Zambia, Mozambique, Namibia, Rwanda, Sydafrika, Swaziland, Uganda, Zaire og Tanzania. Besætninger begyndte for nylig at bo i Gabon. Men i Burundi er lokal impala udryddet.

Impala diæt

Impala viser sig at være meget tilpasningsdygtige planteædere. De ændrer deres diæt i henhold til hvilken vegetation der er tilgængelig omkring dem. De foretrækker at spise frisk græs. Men de vil så stole på mange typer løv, herunder urter og skud, når der ikke er noget græs. Andre fødevarer, de spiser, inkluderer buske, buske, frugt og akaciebælg.

Ligesom din kattekat er impalaer kræsen med det vand, de drikker. De foretrækker sø- eller flodvand over skumle damme eller vandpytter. Men de kan også spise nok grøn vegetation til at holde sig hydreret.

Impala Predators & Threats

De primære rovdyr af impalaer inkluderer forfølgelsesdyr af løver , leoparder , geparder , hyæner og vilde hunde . Men mange mister også livet for sjakaler , mennesker, ørne , jagthunde og caracal. Når dyret forsøger at drikke vand fra en flod, eller de undlader at være opmærksomme, kan en impala blive et måltid for en sulten Nil-krokodille.

Den fangede impala er normalt en, der blev absorberet af sine egne tanker, mens man græssede. De har tendens til at holde op med at være opmærksomme på deres omgivelser, når de er i lavtliggende børste, hvor mange rovdyr forfølger og overrasker dem. Når de er ude i det fri, forbliver de opmærksomme og handler hurtigt for at komme væk fra fare.

At springe opad er 'pronking', en adfærd, der forvirrer rovdyr fra impalaer. Det kan arbejde på menneskelige jægere, som derefter kæmper for at stille et skud på den hurtige og høje springer. Når et rovdyr nærmer sig, begynder hele impalaen i flokken at udtale for at skabe en forvirrende scene. Hvis pronking ikke sender rovdyrene væk, spredes impalaen i alle retninger og gemmer sig i lav pensel og buske. Udover dette lodrette spring på op til 10 fod i luften kan impala springe op til 30 fod udad og over buske og andre forhindringer.



Impala-reproduktion, babyer og levetid

Udover at signalere vækst af rigelig mad til impalaer signaliserer regntiden også tid for mænd at konkurrere om territoriets dominans. Den tørre sæson enkeltbesætning adskiller sig i to besætninger, en mandlig og en kvindelig gruppe.

Efter adskillelse sprøjter de mest dominerende mænd urin og afføring for at gøre deres tilstedeværelse kendt og markere deres land. Ved hjælp af deres lange, spindelige horn udfordrer hannerne hinanden for at bevise deres styrke. Nogle af mændene finder et område og besætter så mange hunner som muligt på det område. En gang på deres territorium med en gruppe lokket hunner parrer de dominerende hanner sig, mens de bruger deres horn til at true indkommende rivaler.

For at tiltrække kvinder deltager dominerende mænd i tunge blinkende. Det betyder, at de blinker tungerne på hunnerne, der grupperer sig for at gå gennem den mandlige flok. Ikke-dominerende mænd i territoriet viser deres trods mod denne scene ved at løbe væk eller blinke stædigt med deres egne tunger.

Mænd, der ikke lykkes med at opnå besætningsdominans, trækker sig tilbage til en bachelorbesætning. De kan udfordre rivaler gennem hele sæsonen. Selvfølgelig finder de yngre, ældre og svagere hanner sig typisk hos ungkarlene til græsning, indtil flokken kommer sammen igen som en enhed i den tørre sæson.

Efter vellykket parring føder kvinder en cawn 11 kg fawn efter cirka syv måneders drægtighed. De kan udsætte fødslen indtil otte måned, hvis forholdene ikke er korrekte for fawnens sikkerhed.

De fleste fødsler er kun for en baby. Moren og den nyfødte fawn forbliver sammen i et isoleret område i flere dage. Moderen forlader derefter hver dag for at være sammen med flokken og vender tilbage til fawnens hul for at amme. Til sidst slutter de sig begge til kvindeflokken og andre afkom, hvor de fawn plejer i fire til seks måneder inden fravænning.

Som mennesker, der går i børnehave i en ung alder, bor fravænnede fawns i en undergruppe af flokken kaldet en børnehavegruppe. Når de modnes omkring et år, bliver kvinder fra denne gruppe hos flokken. Men mænd skal deltage i en bachelorgruppe.

Impala lever i 12 til 15 år i naturen. Men i fangenskab og uden rovdyr, tørke eller sygdom at kæmpe med, lever mange ud over 20 år.

Impala Befolkning

Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN) lister impalaerne som mindst bekymrende med hensyn til bevarelse. Dette betyder, at de har lav risiko for udryddelse på dette tidspunkt.

Cirka to millioner impalaer bor i naturen eller på privat jord i dag. Omkring en fjerdedel af disse bor i beskyttede områder i Botswana, Kenya, Sydafrika, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. Befolkningen forbliver stabil med undtagelse af en sortartet underart i det sydvestlige Angola og Kaokoland i det nordvestlige Namibia, der i øjeblikket kun omfatter 1000 dyr. For at hjælpe underarter med sorte ansigter med at genoprette befolkningen beskyttes nogle på private gårde i Namibia og Etosha National Park.

Se alle 14 dyr, der starter med jeg

Interessante Artikler