Hare

Hare videnskabelig klassificering

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Lagomorpha
Familie
Leporidae
Slægt
Lepus
Videnskabeligt navn
Lepus

Status for harebeskyttelse:

I nærheden af ​​truet

Hare Sted:

Afrika
Asien
Mellemamerika
Eurasien
Europa
Nordamerika
Oceanien
Sydamerika

Hare fakta

Hovedbytte
Græs, frugt, frø
Habitat
Tæt vegetation og åbne marker
Rovdyr
Ugle, Hawk, Coyote
Kost
Planteædere
Gennemsnitlig kuldstørrelse
6
Levevis
  • Ensom
Favorit mad
Græs
Type
Pattedyr
Slogan
Kan nå hastigheder på over 40 km / t!

Hare Fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Sort
  • hvid
Hudtype
Pels
Tophastighed
45 mph
Levetid
2-8 år
Vægt
1-5,5 kg (3-12 kg)

Haren er en af ​​de hurtigste landpattedyr i verden.



Denne hastighed er absolut kritisk for dens overlevelse. Mangler ethvert andet formidabelt forsvar til rådighed, kan dette lille og bange dyr løbe ud over rovdyr med utrolige hastigheder og udholdenhed. Haren er et meget almindeligt syn, men mange bliver offer for vildtlevende rovdyr eller menneskelige jægere, før de kan dø af naturlige årsager.



3 hare fakta

  • Haren har været fremtrædende i mytologi og folklore i menneskelige samfund rundt om i verden. Legenden om den hvide hare, hvor en kvindes ånd tager form af en hare og hjemsøger jorden om natten, er en central søjle i en vis britisk folklore. Disse dyr er også et almindeligt motiv i litteratur og kunst, herunder Alice's Adventures in Wonderland. I nogle traditioner er det afbildet som en trickster.
  • Haren er et natdyr, der tilbringer natten vågen og dagen med at sove.
  • Harens fortænder holder aldrig op med at vokse gennem hele sit liv. Dyret skal male tænderne ned ved at tygge på græs.

Hare videnskabeligt navn

Haren er ikke en enkelt art, men snarere en hel slægt kendt som Lepus (som er det latinske navn for haren). Som du måske allerede ved, er slægten niveauet for videnskabelig klassifikation direkte over arter. Der er ca. 30 arter inden for slægten Lepus. Der er en hel del populær forvirring mellem ordene hare, jackrabbit og kanin. Hare og jackrabbit er udskiftelige udtryk, der beskriver den samme ting, men udtrykket kanin gælder helt for en anden slægt af dyr. Mere forvirrende kaldes fem arter af kaniner faktisk hare, herunder den truede hispid hare i Nepal og de røde rock hare i Afrika.

Hare vs kanin

Harer og kaniner begge tilhører den samme familie af Leporidae og rækkefølgen af ​​Lagomorpha (selvom de engang blev betragtet som gnavere). De væsentligste forskelle er hareens større ører, mere ensomme livsstil og tendensen til at bære unger over jorden snarere end i huler. På grund af de unge mangler beskyttelse, skal de være klar til at klare sig selv umiddelbart efter fødslen. En anden forskel er, at hare med deres længere muskelfibre er bedre egnet til langdistanceløb.



Hareudseende og adfærd

Disse dyr har et ret særpræg, der er kendetegnet ved deres ekstremt lange ører, lange bagben, korte snude, store øjne og stout krop. De er typisk prydet med hvide, sorte, grå, tan eller rød-orange farver for at blande sig med omgivelserne. Nogle arter bliver hvide i vintermånederne eller forbliver hvide hele året som en form for camouflage i sneen. For at ændre farve smelter disse harer om foråret.

Harer er de fysisk største dyr i rækkefølgen af ​​Lagomorphs. De er endnu større end de nært beslægtede kaniner og pikas . Måler ca. 16 til 28 inches fra hoved til hale, de er lidt større end det typiske huskat . Kroppen suppleres med 6 tommer fødder og 8 tommer ører. Den tungeste art er arktisk hare omkring 11 pund. Hanen er kendt som en jack, mens kvinden kaldes en jill. Begge er ret ens i størrelse og udseende, selvom hunner har en tendens til at være lidt større, hvilket er ualmindeligt for et pattedyr.

Disse ensomme dyr har tendens til at dannes i små par eller familieenheder kaldet en kørt. Den eneste gang de vil samles blandt andre harer, er at finde en passende ægtefælle. I modsætning til kaniner har de en tendens til at leve udelukkende over jorden. Hvis de har brug for at søge sikkerhed, gemmer de sig normalt i græs eller buske.



Selvom de måske ikke ser det ud, er harer fysisk bemærkelsesværdige væsner med en fint udviklet sans for hørelse, lugt og syn. Deres brede synsvinkel giver dem mulighed for at opdage rovdyr, der kommer hvor som helst omkring dem undtagen en lille blind plet foran deres næse. De producerer også feromoner fra duftkirtler, som kan spille en rolle i parring. Nogle arter er i stand til korte hastighedsudbrud mellem 40 og 50 MPH og mere ensartede hastigheder på omkring 30 MPH. Takket være deres kraftige bagben kan de springe 10 meter op i luften. De er også fremragende svømmere, der kan krydse floder og store vandmasser uden problemer.

Hare, der løber i vinterskoven
Hare, der løber i vinterskoven

Lange ører

Haren har imponerende store ører. I forhold til kropsstørrelse er de måske den største blandt alle levende pattedyr. Det menes, at de har lange ører af to forskellige grunde. For det første tillader ørerne dem at høre lyd fra næsten enhver retning. For det andet tjener ørerne til at sprede kropsvarme og holde haren kølig, især i de varmere måneder af året. Dette er afgørende for dyrets overlevelse, da disse dyr ikke kan svede eller puste for at afværge varmen. Faktisk, når lys skinner gennem øret, kan du nogle gange se det tætte lappetæppe af blodkar inde i det, der svulmer op i varmen til lavere kropstemperaturer.

Hare habitat

Disse dyr forekommer naturligt i hele Europa, Asien, Afrika og Nordamerika. På grund af det store antal levesteder, som denne slægt har tilpasset sig, har hver art forskellige geografiske områder. Sneskoharen er en velkendt art, der forekommer fra Alaska til de bjergrige regioner i Californien og Nevada. Den afrikanske hare beboer, som navnet antyder, meget af Afrika. Det arktisk hare er en af ​​de få arter, der er tilpasset de kølige ekstremer i det nordlige Canada og Grønland.

Den europæiske hare - som bebor Europa, Mellemøsten og så langt øst som Sibirien - er måske den mest almindelige hare-art i verden. I de seneste århundreder er det blevet introduceret i Australien, New Zealand, Sydamerika og dele af Nordamerika som jagtvildt. Men efter at have spredt sig ude af kontrol betragtes arten nu som et skadedyr i mange dele af verden, da den spiser afgrøder og udkonkurrerer lokale arter.

Uanset hvor det findes, foretrækker disse dyr at bo i åbne sletter som enge, græsarealer, ørkener, tundraer og savanner. Selvom dette nogle gange udsætter dem for rovdyr, giver deres bemærkelsesværdige hastighed dem ofte mulighed for at komme væk selv i relativt flade områder. Hvis de har brug for at skjule sig, skjuler hare sig i græsset, buskene eller hulene. Kun et par arter lever i mere skovklædte regioner.

Hare diæt

Harer er planteædende dyr, der for det meste spiser græs i naturen. Dette suppleres med nødder, frugt, grøntsager og svampe. Sammensat af hård cellulose er græs ekstremt vanskeligt at fordøje. Fordi disse dyr mangler maven med flere kamre kvæg , hjort og andre drøvtyggere menes det, at de har udviklet sig til at spise deres eget affald, der indeholder mange ufordøjede næringsstoffer. Dette giver dem en ny chance for at fordøje de næringsstoffer, der er tilbage i maden.

Hare rovdyr og trusler

Harer er det naturlige bytte for mange store katte, fugle og krybdyr over hele verden. Sneskoharen er det mest almindelige byttedyr hos de magtfulde Los . Denne art gennemgår en usædvanlig boom / bust-cyklus, hvor antallet styrter fra overjagt og derefter langsomt begynder at komme sig. Denne cyklus finder sted over et regelmæssigt tidsrum på otte til 11 år. I mellemtiden er både den brune hare og den europæiske hare byttet Ræv . Andre almindelige rovdyr inkluderer bobcats , høge, ørne , sneugle , ulve , coyoter , bjørne , og endda væsel .

Haren har traditionelt været en almindelig fødekilde for mennesker, og de er stadig blandt de mest jagte dyr i dag. Det meste af denne jagt udføres ansvarligt. En endnu større trussel er tab af levesteder og fragmentering, hvilket har fået antallet til at falde rundt om i verden.

Hare reproduktion, babyer og levetid

Harens ynglesæson er ret konkurrencedygtig og feisty. Hannerne kæmper med hinanden for at få adgang til kvinder, mens kvinden vil tvinge hannen til at jage hende som en test af hans udholdenhed og beslutsomhed. Dette tjener også formålet med at hjælpe dyret med at holde sig i form. Hvis kvinden overhovedet ikke er parat til at parre sig, kan hun bokse hannen direkte over ansigtet med en streng stans. Harens ynglesæson varierer meget efter art. Nogle arter kan yngle når som helst i løbet af året, mens andre kun yngler i løbet af foråret og sommermånederne.

Både harer og kaniner har ry for en frodig reproduktionshastighed. Kvinden kan typisk producere et til otte børn i et enkelt kuld (sjældent op til 15) med op til tre kuld om året. Mængden af ​​unge afhænger normalt af overflod af mad. Moderen bærer typisk børnene i omkring 40 dage. Skjult i store græsser eller fordybninger fødes de unge harer, også kendt som hængsler, med åbne øjne og deres pels vokset fuldt ud. De er i stand til at begynde at hoppe inden for få minutter efter at de er kommet ud af livmoderen. Dette skyldes, at de ikke har beskyttelse af en større gruppe. Moderen selv besøger kun børnene en gang dagligt i meget korte perioder, normalt for at amme dem.

Fravænning begynder normalt omkring 10 dage i livet og varer op til 23 dage. Selvom de er funktionelt uafhængige kort efter fødslen, tager kønsmodenhed ca. et til to år hos de fleste arter af harer. Den typiske levetid er mellem fire og otte år i naturen. Hvis en hare undgår sygdom og rovdyr, er den maksimale mulige levetid ca. 12 år.

Hare Befolkning

De fleste harearter ser ud til at have et relativt godt helbred. Ifølge IUCN Rødliste, der sporer bevaringsstatus for mange dyr, er de fleste hare-arter i øjeblikket klassificeret som mindste bekymring . Nogle få arter, som den korsikanske hare, den hvide sidede jackrabbit og den sorte jackrabbit er sårbar . Hainan hare i Hainan, Kina og Tehuantepec jackrabbit i Mexico er begge truet til udryddelse. Nøjagtige befolkningstal er ikke tilgængelige, men nogle arter ser ud til at være faldende fra landbrug og andet tab af levesteder.

Se alle 28 dyr, der starter med H

Interessante Artikler