Afslut hval

Finhval videnskabelig klassificering

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Cetacea
Familie
Balaenopteridae
Slægt
Balaenoptera
Videnskabeligt navn
Balaenoptera Physalus

Finhvalskonserveringsstatus:

Truet

Finhvalens placering:

Ocean

Fin Whale Fakta

Hovedbytte
Krill, fisk, blæksprutte
Karakteristisk funktion
Spids snude og to slaghuller oven på hovedet
Habitat
Dybe offshore farvande
Rovdyr
Menneskelige, store hajer
Kost
Kødædende
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Flok
Favorit mad
Krill
Type
Pattedyr
Slogan
Fundet i hele havvand over hele verden!

Finhvalens fysiske egenskaber

Farve
  • Grå
  • Blå
  • Sort
  • hvid
Hudtype
Glat
Tophastighed
25 mph
Levetid
50 - 60 år
Vægt
1.800 kg - 70.000 kg (4.000 kg - 150.000 kg)
Længde
6,5m - 24m (21ft - 79ft)

Finnhvalen er et af de største dyr, der nogensinde har eksisteret på jorden.



Finhvalen ligger dybt inde i verdens store oceaner og skærer en majestætisk figur, mens den glider ubesværet gennem vandet. På trods af deres enorme størrelse er disse hvaler hurtige og smidige svømmere, der har tilpasset sig særdeles godt til deres vandmiljø. Engang stærkt truet af menneskelig jagt, kommer hvalen nu langsomt tilbage. De vises ofte nok til, at ivrige hvalobservatører kan nyde.



Fin Whale Fakta

  • I stedet for tænder har den typiske finnhval omkring 260 til 480 baleenplader på hver side af munden til filtrering af mad fra vandet. Balen er sammensat af keratin - det samme stof som hår, fjer, hov, horn og klør - med små fine hår i enderne.
  • Finnhvalen er også kendt som razorback, finback, den almindelige rorqual og sildhvalen.
  • Med evnen til at opretholde hastigheder på næsten 25 miles i timen har det fået kaldenavnet 'havets vinthund.'
  • Finhvaler har et massivt hjemområde. De vandrer hele året rundt.
  • Finhvaler har fedtlag under huden kaldet spæk, der isolerer dem fra det kølige vand og giver dem deres opdrift.

Finhval videnskabeligt navn


Balaenoptera physaluser det officielle videnskabelige navn på finnhvalen. Physalus er afledt af det græske ord physa, som betyder 'slag' eller en 'blowpipe.' Dette er en henvisning til hvalens blowhole.

Finnhvalen hører til slægten Balaenoptera, som også inkluderer den almindelige minke whale , blåhval og Sei-hval. Den taksonomiske familie af Balaenopteridae, også kendt som rorquals, er den største gruppe af balehvaler i verden. Finnhvalen er en type hvaler, der omfatter alle hvaler og delfiner.

Der er i øjeblikket to anerkendte underarter af finnhvaler - den nordlige finnhval og den sydlige finnhval - der naturligvis er opdelt efter geografisk område. Nogle taksonomer mener også, at der er en tredje underart af finhval i Stillehavet. Disse underarter blandes sjældent sammen i lange perioder. De har tendens til at have deres egne migrationsruter og sociale grupper.

Finhvalens udseende


Med sin lange, slanke krop kan finnhvalen skelnes fra lignende arter ved tilstedeværelsen af ​​en stor kroget rygfinne på ryggen og en markant højderyg, der løber til halen. Det har en grålig eller brunlig farve omkring ryggen og hovedet, med hvid farve omkring maven. Markeringerne omkring hovedet er asymmetriske - mørke på venstre side af underkæben og hvide på højre side. Det har også to blæsehuller på ryggen.

Den gennemsnitlige finnhval er mere end 65 fod lang og vejer op til 80 ton eller omtrent vægten af ​​flere semi-lastbiler stablet sammen. Dette gør den til den næststørste hvalart, kun formørket af den virkelig massive blåhval . Kvinden kan være nogensinde så lidt større end hannen, men ellers udviser de lidt seksuel dimorfisme (hvilket betyder forskelle mellem kønnene).



finnhval - Balaenoptera physalus - luftfoto af svømning af finhval

Finhvaladfærd


Finhvaler er meget sociale skabninger, der rejser i bælg. Selvom de undertiden findes alene, vil finhvaler normalt samles i grupper på op til ti ad gangen. Et stort antal finnhvaler kan samles på fodringspladser, endda blandes med andre hvalarter og dybhavsrovdyr. Finnhvalen er stærkt afhængig af svage lyde for at kommunikere med hinanden. Disse lyde ligger mellem 16 Hz og 40 Hz, langt uden for et menneskes normale høreområde. De producerer også regelmæssige pulser og rumlende ved omkring 20 Hz. Dette er en af ​​de laveste frekvenser fra ethvert dyr på jorden. Forskere mener, at lyden kan være relateret til frieri og fodring. Det kan også hjælpe dem med at samle information om deres omgivelser.

Finhvaler er i stand til at udvise stor intelligens, medfølelse, leg og sorg. Selv om det er vanskeligt at undersøge disse karakteristika i naturen, ved forskere, at hvaler har en relativt stor hjerne til kropsstørrelse. I absolutte tal har hvaler generelt de største hjerner af ethvert dyr på jorden. De kan også have komplekse hjernestrukturer, der er nødvendige for social intelligens og en sindsteori.

Finhvaler er specielt tilpasset til at leve i vandet. Mange af deres ydre organer, såsom ørerne, udviklede sig til de indre dele af deres krop for at reducere træk, mens de svømmer. På grund af deres bemærkelsesværdige tilpasninger kan de dykke under vand op til 1.500 fod for at fodre. Det meste af tiden forbliver de dog kun et par hundrede meter under havet, mens de rejser.

Som alle andre hvaler skal de overflade og kraftigt uddrive luft gennem deres blæsehul for at trække vejret. De vil blæse ud flere gange, inden de foretager et dybt dyk, hvor de sparer så meget ilt som muligt i deres blod og muskler. Deres fysiologi ændres meget for at håndtere tryk og iltmangel dybt under vandet. Forskere antager, at de endda lukker visse organer i deres krop, der er ikke-essentielle under jagt.

Finhvaler er overraskende hurtige efter deres størrelse - og også nogle af de hurtigste hvaler på jorden. De kan opretholde hastigheder på næsten 30 km / t ved korte udbrud og normale hastigheder på op til 25 km / t. Dette er grunden til, at finhvaler har fået kaldenavnet 'havets vinhunde'.

Finhvaler er ofte en integreret del af det lokale havøkosystem. Deres enorme kroppe er hjemsted for mange akvatiske livsformer og parasitter, og når de omkommer, forbruges deres kroppe af alle slags dybhavsdyr på havbunden.

Afslut hvalhabitat


Bortset fra de nordlige og sydlige ekstremiteter, der forbliver dækket af is det meste af året, befinder finhvalen de fleste af verdens have og have, herunder dele af Middelhavet og Caribien. Det foretrækker koldt og tempereret vand, og det er noget mindre almindeligt i tropiske regioner. Finhvalen beboer også kyst- og hyldevandet mindst 200 meter eller 650 fod dybt.

Selvom nogle populationer faktisk er stillesiddende det meste af året, er finnhvalen stort set en vandrende art, der bevæger sig rundt om i verden som reaktion på ændringer i temperatur og fødevaretilgængelighed. Hvalens vandringsmønstre forstås ikke godt, men de ser ud til at foretrække varmere klimaer om efteråret og koldere klimaer om foråret og sommeren.

Finhval diæt


Finnhvalens kost består næsten udelukkende af blæksprutter , krebsdyr og små fisk . Lille allestedsnærværende organismer som krill og copepods er blandt de mest almindelige fødevarer. Finnhvalen har den fantastiske evne til at udvide munden til en enorm størrelse. Når hvalen begynder at fodre, indtager den en stor mængde mad og vand. Hvalen skubber derefter vandet ud gennem baleenpladerne, mens den fanger maden inde. Det kan spise op til to tons mad hver dag. Finhvaler har flere strategier til at samle mad. En af de mest almindelige strategier er at svømme omkring fiskeskoler og samle dem på et enkelt sted, så det kan forbruge dem alle på én gang. Det kan bruge flere timer hver dag på jagt.



Finhvalrovdyr og trusler


På grund af sin enorme størrelse er der næsten ingen naturlige finhvalrovdyr, men der har været et par rapporterede anekdoter om grupper af spækhugger chikanere eller dræbe enkeltpersoner. Uden nogen rigtige naturlige rovdyr er finnhvaler mest modtagelige for menneskelige aktiviteter.

Selvom de nu er beskyttet mod hvalfangst af international lovgivning de fleste steder rundt om i verden, er de stadig i fare fra angreb fra skibe og indviklinger i net. Disse ulykker er heldigvis sjældne. Dog kan støj fra både forvirre hvalens kommunikation med kammerater. Overfiskning har også udtømt vitale rovreserver fra havet.

Reproduktion af finhval, babyer og levetid


Selvom nogle aspekter af hvalparringsadfærd stadig er dårligt forstået, ser finhvaler ud til at danne par i yngletiden. Forskere har bestemt, at finnhvaler har tendens til at parre sig i tempererede farvande omkring vintermånederne. De har ikke specifikke parringsgrundlag og stoler på deres stemmer for at finde hinanden. Hannerne jagter kvinder og udsender en lavfrekvent lyd, der bevæger sig godt i vandet.

Når et par er parret, vil hunnerne bære deres unger i cirka et helt år inden kalven fødes. Den nyfødte kalv er ca. 20 fod lang og vejer næsten 7.000 pund, og den ved, hvordan man svømmer næsten straks, når den kommer ud af livmoderen. Det tager yderligere seks eller syv måneder, før moderen vil vænne kalven helt. Da kalven ikke kan sutte direkte, skal moderen sprøjte mælken ind i babyens mund. Hunnerne af arten producerer kun omkring et afkom ad gangen hvert andet til tredje år.

Finhvaler har lange modningsperioder. Mænd har tendens til at blive kønsmodne i seks til ti år, mens kvinder bliver kønsmodne i syv til 12 år. Det tager dog cirka 25 til 30 år i alt, før en finnhval er fuldt moden. Ligesom mennesker kan finnhvalen leve mellem 80 og 90 år, selvom der er registreret længere levetid på mere end hundrede år.

Finhvalpopulation


Finhvaler var engang et almindeligt syn rundt om i verden. Hundredtusinder af dem vandrede rundt i havene, og jægere ignorerede stort set dem, fordi de var svære at fange. Men når den passende teknologi var udviklet, udtømte tung hvaljagt i det 20. århundrede deres antal stærkt. Ifølge University of Michigan's Animal Diversity Web blev der jaget mere end 10.000 hvaler hvert år i 1950'erne. Selvom beskyttelsen blev udvidet mellem 1976 og 1990, faldt hvalpopulationerne til et lavt niveau på kun 38.000 i 1997, hvilket placerede den i fare for udryddelse.

Ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN) 'S rødliste, den aktuelle status for finnhvalen er sårbar . Der er i øjeblikket omkring 100.000 modne individer tilbage i verden, og befolkningstallet ser ud til at stige. Det kan dog tage mange flere årtier med omhyggelig bevarelse, inden finnhvalen vender tilbage til sine tidligere tal.

Se alle 26 dyr, der starter med F

Interessante Artikler