Blåhval

Blåhval videnskabelig klassificering

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Cetacea
Familie
Balaenopteridae
Slægt
Balaenoptera
Videnskabeligt navn
Balsenoptera musculus

Bevaringsstatus for blåhval:

Truet

Blue Whale Sted:

Ocean

Blåhval sjov fakta:

Det største dyr på jorden!

Fakta om blåhval

Bytte
Krill, krebsdyr, små fisk
Unge navn
Kalv
Gruppeadfærd
  • Ensom
Sjov kendsgerning
Det største dyr på jorden!
Anslået befolkningsstørrelse
Mindre end 20.000
Største trussel
Klima forandring
Mest markante funktion
Plisseringer på halsen og to slaghuller
Andre navne)
Nordlige, sydlige, pygme
Drægtighedsperiode
11-12 måneder
Habitat
Polære og subtropiske farvande
Rovdyr
Mennesker, spækhugger
Kost
Kødædende
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Dagligt
Almindeligt navn
Blåhval
Antal arter
3
Beliggenhed
Hav over hele verden
Slogan
Det største dyr på jorden
Gruppe
Pattedyr

Blåhval fysiske egenskaber

Farve
  • Grå
  • Blå
  • Sort
  • hvid
Hudtype
Glat
Tophastighed
13 km / t
Levetid
30-45 år
Vægt
100 ton - 160 ton (220.000 pund - 352.000 pund)
Længde
25m - 30m (82,5ft - 100ft)
Alder af seksuel modenhed
10- 15 år
Fravænningsalder
8 måneder

Blue Whale Classification and Evolution

Blåhvalen er en enorm hvalart, der findes i subtropiske og polære farvande verden over. Med nogle individer, der vokser til mere end 100 fod lang, er Blåhvalen ikke kun den største dyreart i verden, men det menes også, at den kunne være den største væsen, der nogensinde har eksisteret. Der er tre anerkendte underarter af blåhvalen, som er den nordlige blåhval, den sydlige blåhval og den pygmiske blåhval, der på trods af navnet stadig når en gennemsnitlig længde på 24 meter. Selvom deres enorme størrelse og langsomt modne karakter har betydet, at verdens blåhvalbestand aldrig har været meget talrige, er de drastisk faldet i antal på grund af at de er blevet jaget af mennesker, især de sidste 100 år. Blåhvaler er nu lovligt beskyttet, og til trods for at en ikke er blevet bevidst fanget siden 1970'erne, falder deres antal fortsat i meget af deres naturlige rækkevidde.



Blåhvalens anatomi og udseende

Blåhvalen har en enorm lang krop, der er slank og smal, hvilket betyder, at de let kan skære gennem vandet. Deres hårløse hud er glat og gråblå i farve med en lysere underside og en række læg på halsen, der gør det muligt at udvide sig til mere end fire gange sin normale størrelse, når blåhvalen fodrer. Den store hale af blåhvalen er lige og deler sig i to gummilignende fluk i slutningen og hjælper med at drive deres massive kroppe gennem vandet. Blåhvaler hører til gruppen 'Baleenhvaler', hvilket betyder at der i stedet for at have tænder er der op til 395 hårde og børste-lignende baleenplader, der hænger fra overkæben og bruges til at filtrere mad ud af vandet. Ligesom deres slægtninge har blåhvaler også to slaghuller på toppen af ​​deres store hoveder, der bruges til at uddrive uaktuel luft og havvand fra deres lunger, når blåhvalen overflader for at trække vejret.



Blåhvalfordeling og habitat

Blåhvaler findes i både polære og tropiske farvande verden over og vandrer mellem de to på forskellige tidspunkter af året. I sommermånederne findes blåhvaler i det kolde vand i Arktis og Antarktis (afhængigt af underarten), hvor de spiser på den rigelige mængde mad, inden de bevæger sig mod varmere, mindre rige farvande om vinteren, når de race. Selvom de tre underarter af blåhval adskiller sig lidt i størrelse og farve, er den største forskel mellem dem, hvor de bor med nordlige blåhvaler og sydlige blåhvaler, der aldrig møder hinanden. Nordlige blåhvaler har tendens til at bebo de rige, store farvande i det nordlige Atlanterhav og det nordlige Stillehav, hvor de sydlige blåhvaler findes på den anden side af ækvator på den sydlige halvkugle. Selvom Pygmy Blue Whales også findes i syd, har de en tendens til at foretrække det sydlige Indiske Ocean sammen med det sydlige Stillehav.

Blåhvaladfærd og livsstil

Med undtagelse af hunner med deres unger er blåhvaler ensomme dyr, der vides at lejlighedsvis samles i løse grupper for at fodre. Disse enorme dyr bruger en række lyde (kendt som sange), herunder brummen, knirken og rumlen til at kommunikere mellem hinanden, især i ynglesæsonen om vinteren. For at sikre, at deres stemmer bliver hørt, er lydene, som blåhvaler afgiver, utroligt høje, og efter at være blevet optaget i volumener større end 180 decibel, er de kendt, at de producerer den højeste lyd fra enhver skabning på planeten. Blåhvalen har meget små finner og svømmeføtter, så den er afhængig af sin enorme hale for at hjælpe den med at pløje gennem havet. Blåhvaler bruger også deres haler til at lave dybe dyk, da de ved at bringe det over vandoverfladen er i stand til at få nok strøm til at rejse op til 200 meter stejlt ned i havet.



Reproduktion af blåhval og livscyklusser

Blåhvaler yngler i de varmere, tropiske farvande om vinteren eller det tidlige forår, når hun efter en drægtighedsperiode, der varer i næsten et år, føder en enkelt kalv, når hun vender tilbage til regionen det følgende år. Efter at have tilbragt hele sommeren med at fodre i det kolde, rige vand ved polerne, spiser hunhvaler næsten intet, mens de ammer deres unger. Nyfødte blåhvaler måler allerede syv meter i længden og vejer omkring 2,5 ton og forbliver ved deres mors side i mindst deres første år. Før de er fravænnet, når de er otte måneder gamle, er det kendt, at blåhvalekalve spiser op til 90 kg mælk hver dag. Blåhvaler er i stand til at reproducere sig selv, når de er mellem 10 og 15 år gamle med kvinder, der føder hvert andet eller tredje år. Blåhvaler kan leve i op til 40 år.

Blåhval diæt og bytte

Blåhvalen er et kødædende dyr, der på trods af det faktum, at det ikke har ordentlige tænder, overlever på en diæt, der hovedsageligt består af krill og små krebsdyr sammen med lejlighedsvis små fisk. Blåhvaler fodrer ved at svømme op mod et bytte og takket være lægningen på halsen, der gør det muligt for deres hals at udvide sig, tager en enorm gulp vand ind i sækket skabt i underkæben og lukker munden. Vandet uddrives derefter, men tusinder af små skabninger tilbageholdes af deres fine baleenplader, som derefter sluges. Blåhvaler er i stand til at forbruge op til seks ton bytte hver dag i sommermånederne, som de bruger i det kolde, rige vand omkring polerne. Selvom det er kendt, at blåhvaler spiser en enorm mængde om sommeren, når de vandrer til det varmere vand om vinteren for at opdrætte, spiser de næppe noget overhovedet.

Blåhvalrovdyr og trusler

På grund af den enorme størrelse af en voksen blåhval har de ingen naturlige rovdyr i havet, hvor mennesker er deres største trussel. Unge blåhvalekalve er dog mere sårbare, især når de har forladt det sikrere, varmere vand i deres planteskole og begynder at rejse gennem de mere farlige have. Blåhvalekalve er byttet af bælg af spækhuggere, der er i stand til at bruge deres intelligens og teamarbejde til at fange og dræbe et så stort dyr. Men da jagten på blåhval begyndte i 1800'erne med opfindelsen af ​​en mere teknisk harpun, begyndte blåhvalens største problemer. Med stadig bedre teknologier eskalerede situationen i 1900'erne og decimerede den globale blåhvalbestand, med folk på jagt efter deres kød og spæk, indtil et internationalt forbud endelig gav dem en vis beskyttelse i 1960'erne.



Blåhval Interessante fakta og funktioner

Blåhvalen er det største dyr på planeten, hvilket betyder, at mange organer er meget, meget større end dem, der findes i noget andet dyr. Tilsyneladende vil kun et åndedrag fra en voksen voksen blåhval producere nok luft til at fylde næsten 2.000 balloner! Desuden er blåhvalens hjerte så stort, at den er omkring samme størrelse som en lille bil, hvor deres hovedarterier er store nok til, at et menneske kan svømme behageligt igennem! Da de er pattedyr, skal blåhvaler komme til overfladen for at trække vejret luft, men de skal også udvise det og gøre det ved at blæse al den varme, fugtige luft, slim og havvand ud af deres lunger gennem deres to blæsehuller og ind i luften. Blåhvaler gør dette med en sådan kraft, at denne søjle kan skyde så højt som ni meter op i himlen.

Blåhvalforhold med mennesker

Historisk set ville folk ikke have været i stand til at jage blåhvaler, da de simpelthen ikke havde nogen midler til at gøre det, spiste kødet og brugte den fede spæk til at producere olie fra de personer, der enten blev strandet eller blev vasket i land. Med bedre både og redskaber til jagt begyndte fangsten af ​​blåhvaler i Nordatlanten i 1868 og havde spredt sig rundt om i verden, men ved århundredskiftet. I 1966 blev blåhvaler beskyttet mod jagt, efter at antallet af befolkninger faldt drastisk rundt om i verden, og der ikke har været en blåhval bevidst fanget siden 1978 ud for Spaniens kyst. I dag beundrer folk i høj grad disse blide giganter med hvalsafari, der er populære rundt omkring i verden.

Status for bevarelse af blåhval og liv i dag

I dag er blåhvalen opført af IUCN som et dyr, der er truet i sit oceaniske miljø med mindre end 20.000 individer, der antages at være tilbage rundt om i verden. For hundrede år siden anslås det, at blåhvalbestanden var betydeligt højere på ca. 200.000, men antallet blev udslettet på grund af jagt. Blåhvalpopulationer i dag menes ikke at være udsat for store trusler med virkningerne af global opvarmning, der smelter indlandsisen ved polerne, der menes at være den største bekymring. Selvom de ikke længere jages (og befolkninger i nogle områder antages faktisk at stige), er blåhvaler truet af ulykker med skibe.

Se alle 74 dyr, der starter med B

How to say Blåhval in ...
BulgarskBlåhval
CatalanskBlåhval
TjekkiskBlåhval
danskBlåhval
tyskBlauwal
engelskBlåhval
EsperantoBlåhval
spanskBalaenoptera musculus
EstiskBlåhval
FinskBlåhval
franskBlåhval
GaliciskBlå balea
HebraiskBlåhval
KroatiskBlåhval
UngarskBlåhval
IndonesiskBlåhval
ItalienskBalaenoptera musculus
Japanskblåhval
engelskBlå vine
hollandskBlåhval
engelskBlåhval
PolereBlåhvalen
PortugisiskBlåhval
engelskBlåhvalen
SlovenskSinji kit
SvenskBlåval
tyrkiskHvalhval
VietnamesiskBlåhval
kinesiskblåhval
Kilder
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Dyr, den endelige visuelle guide til verdens dyreliv
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Verdens Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas for truede arter
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreret Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopædi af pattedyr
  8. Blåhvalfakta, tilgængelig her: http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Bluewhale.shtml
  9. Blåhvaloplysninger, tilgængelig her: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2477/0

Interessante Artikler