Aardvark

Aardvark videnskabelig klassifikation

Kongerige
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestille
Tubulidentata
Familie
Orycteropodidae
Slægt
Orycteropus
Videnskabeligt navn
Orycteropus afer

Aardvark Conservation Status:

Mindste bekymring

Aardvark Sted:

Afrika

Aardvark sjov fakta:

Kan bevæge sig op til 2 fod jord på bare 15 sekunder!

Aardvark Fakta

Bytte
Termitter, myrer
Unge navn
Cub
Gruppeadfærd
  • Ensom
Sjov kendsgerning
Kan bevæge sig op til 2 fod jord på bare 15 sekunder!
Anslået befolkningsstørrelse
Ukendt
Største trussel
Tab af levested
Mest markante funktion
Lang, klæbrig tunge og kaninlignende ører
Andre navne)
Antbear, Earth Pig
Drægtighedsperiode
7 måneder
Habitat
Sand- og lerjord
Rovdyr
Løver, leoparder, hyæner
Kost
Omnivore
Gennemsnitlig kuldstørrelse
1
Levevis
  • Natlig
Almindeligt navn
Aardvark
Antal arter
18
Beliggenhed
Afrika syd for Sahara
Slogan
Kan bevæge sig 2 fod jord på bare 15 sekunder!
Gruppe
Pattedyr

Aardvark Fysiske egenskaber

Farve
  • Brun
  • Grå
  • Gul
Hudtype
Hår
Tophastighed
25 mph
Levetid
23 år
Vægt
60 kg - 80 kg (130 kg - 180 kg)
Længde
1,05m - 2,20m (3,4ft - 7,3ft)
Alder af seksuel modenhed
2 år
Fravænningsalder
3 måneder

Aardvark klassificering og udvikling

Aardvarks er små svinelignende pattedyr, der findes i en bred vifte af forskellige levesteder i hele Afrika syd for Sahara. De er for det meste ensomme og tilbringer deres dage med at sove i underjordiske huler for at beskytte dem mod varmen fra den afrikanske sol og dukker op i den køligere aften for at søge efter mad. Deres navn stammer fra det afrikanske sprog i Sydafrika og betyder Earth Pig på grund af deres lange snude og svinelignende krop. Aardvarks er unikke blandt dyr, da de er den eneste overlevende art i deres dyrefamilie. Indtil for nylig blev det bredt antaget, at de var tætst beslægtede med andre insektædere som bæltedyr og pangoliner, men dette er ikke tilfældet med deres nærmeste levende slægtninge, der faktisk menes at være elefanter.



Aardvark anatomi og udseende

Aardvarks har et unikt udseende blandt pattedyr (og faktisk alle dyr), da de viser fysiske egenskaber for en række forskellige dyrearter. De har mellemstore, næsten hårløse kroppe og lange snuder, der får dem til at se tydeligt ud som svin i starten med tyk hud, der både beskytter dem mod den varme sol og også mod at blive skadet af insektbid. De er i stand til at lukke deres næsebor for at forhindre støv og insekter i at trænge ind i deres næse. De har rørformede, kaninlignende ører, der kan stå på enden, men kan også foldes fladt for at forhindre, at snavs kommer ind i dem, når de er under jorden. Aardvarks har stærke kløer på hver af deres spadelignende fødder, der sammen med det faktum, at deres bagben er længere end deres forben, gør dem til stærke og dygtige gravemaskiner i stand til at udgrave store mængder jord i en alarmerende hastighed. På grund af det faktum, at de tilbringer det meste af deres liv under jorden eller på jagt i mørke om natten, har de dårligt syn, men er i stand til let at navigere rundt i deres omgivelser ved hjælp af deres fremragende lugtesans for både at finde bytte og fornemme potentiel fare.



Aardvark distribution og habitat

Aardvarks findes i en bred vifte af forskellige levesteder i Afrika syd for Sahara fra tørre ørkener til de fugtige regnskovsområder. Den eneste betingelse (bortset fra at have god adgang til masser af mad og vand) er at have god jord, hvor de kan grave deres omfattende huler. På trods af at de er dygtige til at grave i sand- eller lerjordtyper, er stenrige regioner mere udfordrende for at skabe deres underjordiske hjem, så jordvarken flytter til et andet område, hvor jordforholdene er bedre egnet til at grave. Deres huler kan være op til 10 meter lange i et hjemområde, der kan være alt fra 2 til 5 kilometer kvadrat. Deres huler har ofte flere indgange og er altid venstrehovedet, så de er i stand til let at identificere potentielle rovdyr ved hjælp af deres skarpe lugtesans.

Aardvark Adfærd og livsstil

Aardvarks er hovedsagelig ensomme dyr, der kun mødes for at parre sig og findes aldrig i store grupper. De lever i underjordiske huller for at beskytte dem både mod den varme dagtimersol og mod rovdyr. Aardvarks er nattlige pattedyr, der kun efterlader burrens sikkerhed i løbet af natten, når de søger mad og vand, ofte rejser flere miles for at finde de største termithøje styret af deres fremragende hørelse og lugtesans. På trods af at der ofte er en stor hule bestående af et omfattende netværk af tunneler, er jordvarker også kendt for at være i stand til hurtigt at udgrave små midlertidige huler, hvor de hurtigt kan beskytte sig selv i stedet for at skulle vende tilbage til deres oprindelige bolig.



Aardvark reproduktion og livscyklusser

Aardvarks har specifikke parringssæsoner, der forekommer hvert år. Afhængigt af den region, hvor jordfuglen lever ung, kan den fødes enten i oktober til november eller maj til juni i andre områder. Kvinder, der er kendt for at have babyer de fleste år, føder et enkelt afkom efter en drægtighedsperiode, der normalt varer i omkring 7 måneder. Nyfødte jordfisk vejer ofte så lidt som 2 kg og er født med hårløs, lyserød hud i sikkerhed for deres mors hule. Babyjordvarks tilbringer de første to uger af deres liv i sikkerheden ved den underjordiske hule, inden de begynder at vove sig ud med deres mor i løbet af natten. På trods af at de ledsager deres mor på jagt efter mad, bliver de imidlertid ikke fravænnet, før de er omkring tre måneder gamle. Unge jordfisk lever med deres mor i hendes hule, indtil de er omkring seks måneder gamle, når de bevæger sig ud for at grave en egen grav. Selvom deres levetid i naturen ikke er helt klar, har jordvarker en tendens til at leve i mere end 20 år i fangenskab.

Aardvark diæt og bytte

Jordvarks diæt består hovedsageligt af myrer og termitter, hvor termitter er deres foretrukne fødekilde. På trods af dette er det kendt, at de også spiser andre insekter såsom biller og insektlarver. Aardvarks er bygget til at være insektdyr, med stærke lemmer og kløer, der er i stand til at bryde ind i den hårdere ydre skal af termithøje meget effektivt. Når de først er brudt ind i højen, bruger de deres lange, klæbrige tunge til at høste insekterne indeni og spise dem hele uden at tygge, da de derefter males ned i deres muskulære mave. Et af de mest karakteristiske træk ved jordfiskene er, at de har søjleformede kindtænder, der slet ikke tjener noget funktionelt formål. Med nogle større myrearter, der skal tygges, bruger de fortænderne, der er placeret bag på munden. Aardvarks er også i stand til at bruge de samme teknikker til at bryde ind i underjordiske myresteder.

Aardvark Rovdyr og trusler

På trods af at aardvarks er natdyr, der lever i sikkerheden ved underjordiske huler, trues de af en række forskellige rovdyr i hele deres naturlige miljø. Løver, leoparder, hyæner og store slanger (især pythoner) er de vigtigste rovdyr af jordvarker, men det varierer afhængigt af hvor jordvarken bor. Deres vigtigste form for forsvar er at flygte meget hurtigt under jorden, men de er også kendt for at være ret aggressive, når de trues af disse større dyr. Aardvarks bruger deres stærke, skarpe kløer til at forsøge at skade deres angriber sammen med at sparke det truende dyr med deres kraftige bagben. Aardvarks er også truet af mennesker, der jager dem og ødelægger deres naturlige levesteder.



Aardvark Interessante fakta og funktioner

Aardvarks bruger deres lange, klæbrige tunge til at skubbe op til 50.000 insekter om natten inde fra termithøje eller underjordiske myresteder. Deres ormlignende tunger kan faktisk vokse op til 30 cm i længden, hvilket betyder at de kan nå flere termitter længere ind i højen. Deres kærlighed til insekter har faktisk ført til, at jordfugle også er kendt som Antbears! Interessant nok antages det at jordfisk får næsten al den fugt, de har brug for fra deres bytte, hvilket betyder, at de rent faktisk skal drikke meget lidt vand. Aardvarks menes at være en af ​​verdens mest produktive gravemaskiner med deres stærke lemmer og kløer og skovllignende fødder, der hjælper dem med at kunne skifte 2 fod jord på bare 15 sekunder!

Aardvark Forhold til mennesker

På grund af det faktum, at de tilbringer dagtimerne skjult i sikkerheden ved deres underjordiske huller, der kun dukker op under dækket af natten for at jage efter mad, ses jordvarker meget sjældent af mange mennesker. I nogle regioner jages de dog af mennesker til mad og bliver i stigende grad påvirket af ekspanderende menneskelige befolkninger, da flere af deres naturlige levesteder forsvinder for at give plads til voksende bosættelser.

Aardvark Conservation Status og Life Today

I dag er aardvarks opført af IUCN som en art, der er mindst bekymret. På trods af at antallet af jordfisker bestemt faldt i nogle lande, i andre, forbliver deres antal stabilt, og de findes ofte i både beskyttede områder og regioner med egnede levesteder. De bliver dog i stigende grad påvirket af tab af levesteder både i form af skovrydning og ekspanderende byer og landsbyer. På grund af deres utroligt undvigende karakter forstås ikke nøjagtige befolkningsstørrelser fuldt ud.

Se alle 57 dyr, der starter med A.

How to say Aardvark in ...
engelskAardvark
Bulgarskrør tand
CatalanskAnt svin
Tjekkiskrive
danskJordsvin
tyskRegnorm
EsperantoOrikteropo
spanskOrycteropus afer
EstiskTuhnik
FinskJordbær
franskCape Orycterope
GaliciskAnthill gris
HebraiskHul
KroatiskAfrikansk myresluger
UngarskJordgris
IndonesiskAardvark
ItalienskOrycteropus afer
JapanskTsuchibuta
LatinOrycteropus afer
MalaysiskArdvark
MaltesiskOrikteropu
hollandskaardvarken
PolereDen afrikanske Antarktis
PortugisiskAardvark
Slovenskunderjordisk gris
Svenskjorden hog
tyrkiskVores sted
VietnamesiskOrycteropus afer
kinesiskAardvark
Kilder
  1. National Geographic, tilgængelig her: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. African Wildlife Foundation, tilgængelig her: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. IUCN rødliste, tilgængelig her: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Dyr, den endelige visuelle guide til verdens dyreliv
  5. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Verdens Encyclopedia Of Animals
  6. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  7. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas for truede arter
  8. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustreret Encyclopedia Of Animals
  9. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  10. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopædi af pattedyr

Interessante Artikler